Borjana Krišto: Trenutno u BiH nema važnijeg pitanja od promjene Izbornog zakona

Novi krug razgovora o izmjeni Izbornog zakona BiH mogao bi da bude obavljen u Briselu, nakon što ključni politički faktori u FBiH, u nekoliko pokušaja, nisu postigli dogovor o tome na domaćem terenu.

U političkim kuloarima se, naime, spekulira da bi u narednih desetak dana u Briselu mogla biti organizirana još jedna runda pregovara, a kako se navodi, uz medijaciju najviših dužnosnika iz EU, gdje bi razgovarali o izbornom modelu po principima o kojima se pregovaralo u Sarajevu i u Neumu, te paketu koji pretpostavlja tehničke izmjene zakona.

Na ovome snažno lobira Hrvatska, na čije je insistiranje nedavno usvojena i posebna izjava lidera EU o neophodnosti izborne reforme. Ipak, za sada još nema službene potvrde da će do sastanka i doći, ali ga i te kako očekuju u hrvatskom političkom bloku.

Visoka dužnosnica HDZ-a BiH i član Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH Borjana Krišto kaže da nema službenog poziva za razgovore u Briselu i da je sve, dok do toga ne dođe, u domenu spekulacije.

– Mi u ime njih ne možemo ništa govoriti. Oni će procijeniti. Ipak, ja se nadam da će do toga doći jer trenutno u BiH nema važnijeg pitanja od promjene Izbornog zakona te stvaranja formalnih preduvjeta za održavanje izbora – istaknula je Krišto za “Glas Srpske”.

Podsjetila je da su iz zakona, presudom Suda, izbrisane odredbe o izboru delegata u federalnom Domu naroda, a BiH bi trebalo ispuniti i nekoliko presuda Europskog suda za ljudska prava u Strazburu.

– HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor duže vrijeme čine sve i nude veoma konstruktivna rješenja koja su u interesu političke stabilnosti i budućnosti BiH te ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i drugih građana. Nadam se da će do dogovora doći – istaknula je Krišto.