Home > BiH > Borjana Krišto susrela se s predstavnicima Jevrejske zajednice BiH i obratila se na 75. obljetnici Države Izrael

Borjana Krišto susrela se s predstavnicima Jevrejske zajednice BiH i obratila se na 75. obljetnici Države Izrael

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s predstavnicima Jevrejske zajednice BiH koju je predvodio predsjednik Jakob Finci, predsjednikom Konferencije europskih rabina Gady Gronichem,  veleposlanicom Države Izrael u BiH Nj.E. Galit Peleg i predsjednikom Gospodarske komore Države Izrael u BiH gospodinom Amir Gross Kabirijem  o svim otvorenim pitanjima ove zajednice u Bosni i Hercegovini.

Predsjedateljica Krišto je rekla da su sva otvorena pitanja vezana za našu židovsku zajednicu, kao i pitanja vezana za Holokaust i financijsku kompenzaciju od iznimnog značaja za cijelo bh. društvo. Kazala je da je nužno načiniti iskorak u tom pravcu i raditi na daljnjem jačanju suradnje između Bosne i Hercegovine i Države Izrael sa kojom naša zemlja ima iznimno dobre prijateljske odnose i snažnu bilateralnu suradnju. Podsjetila je da je nedavno usvojena IHRA radna definicije antisemitizma.

Razgovarano je i o drugim važnim pitanjima Jevrejske zajednice u BiH ali i izazovima koji zahtijevaju žurno rješavanje. Nakon sastanka predsjedateljica Kristo nazočila je svečanom prijemu koji je održan u povodu 75. obljetnice neovisnosti Države Izrael u sarajevskoj sinagogi, gdje se nazočnima obratila prigodnim govorom.

Vecernji list