Home > Livno > Borjana Krišto izabrana za predsjedateljicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Borjana Krišto izabrana za predsjedateljicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Nakon završetka pauze, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH počeo je s nastavkom konstituirajuće sjednice državnog tijela zakonodavne vlasti i to na točki izbora predsjedatelja i dva zamjenika predsjedateljabZastupničkog doma PSBiH. Borjana Krišto zastupnica HDZ-a BiH izabrana je većinom glasova za predsjedateljicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

S obzirom na to da predsjedatelj ne može biti iz istog naroda kao predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjedatelj Vijeća ministra BiH za predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH biran je zastupnik iz reda hrvatskog naroda.

Nikola Lovrinović iz HDZ-a je za predsjedateljicu predložio Borjanu Krišto, SDA je za prvog zamjenika predložila Denisa Zvizdića, SNSD je za drugog zamjenika predložio Nebojšu Radmanovića dok je SDP za prvog zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH predložio Nermina Nikšića.

Za izbor Borjane Krišto na mjesto predsjedateljice glasovalo je 26 zastupnika, protiv je bilo osam dok je sedam zastupnika bilo suzdržanih. Zastupnici su s 23 glasa za, 17 protiv i dva suzdržana podržali Denisa Zvizdića za prvog zamjenika predsjedavajuće.

Zastupnik SDP-a Nermin Nikšić dobio je 17 glasova za, 16 parlamentaraca je bilo protiv njegov izbora dok je devet bilo suzdržanih.

Izbor prvog zamjenika predsjedatelja obilježila je rasprava zastupnika SBB-a Damira Arnauta i zastupnice SDA Alme Čolo u vezi s kršenjem Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Čolo je tvrdila kako se za Nikšića ne treba glasati u drugom krugu s obzirom na to da je Zvizdić dobio opću većinu, ali i jednu trećinu glasova iz oba entiteta.

Zbog nejasnoća vezanih za to treba li se glasati u drugom krugu za Nikšića određena je pauza od 15 minuta. Nakon pauze zastupnici će glasati i o izboru Nebojše Radmanović za drugog zamjenika predsjedateljice./HMS/