Bolovanje se ograničava na 15 dana?!

Udruženje poslodavaca Federacije BiH predložilo je da se kroz izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH ograniči broj dana bolovanja sa 42 na 15, potvrdio je redsjednik Udruženja Adnan Smailbegović.

”Predlaže se smanjenje dana bolovanja za koje troškove snose poslodavci. Trenutno su to 42 i to imaju tri zemlje u Europi, Njemačka, Hrvatska i BiH, točnije Federacija, jer je u RS to 30 dana.

Više od 50 posto zemalja u Europi nema dane bolovanja na teret poslodavca. Europski prosjek je 6,5 radnih dana na bolovanju tijekom godine. Najlošije stoji Bugarska i tamo radnici godišnje na bolovanju u prosjeku provedu 22, a najbolje Turska, sa 38 dana, pojasnio je Smailbegović.

Dodao je da ukoliko dane prevedemo u postotke, europski prosjek je oko 3,5 posto od ukupnog broja radnih dana godišnje.

”Prema našim podacima, bolovanje u Kantonu Sarajevo procentualno je 10,5 posto, a Bugarskoj je 10 posto. Dakle, gori smo od Bugara. To znači da mi imamo tri puta duža trajanja bolovanja nego što je to prosjek Europe.Radnik u KS na bolovanju je godišnje u prosjeku čak 24 dana. Nismo bolesna nacija, radi se o klasičnoj zloupotrebi institucije bolovanja. Naši radnici, kad hoće da se odmore, kažu uzet će sedam dana bolovanja. I kad ode doktoru, on ga pita koliko će dana, a ne šta mu je”, istaknuo je Smailbegović.

Prema njegovim riječima, zavodi zdravstvenog osiguranja vrlo dobro kontroliraju bolovanje koje ide njima na teret, a to je sve što je duže od 42 dana.

”Uveli su komisije i ne može doktor u domu zdravlja odobriti bolovanje duže od 42 dana”, naglasio je Smailbegović. Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH obavio je razgovore s predstavnicima poslodavaca, potvrdio je predsjednik Saveza Mevludin Bektić. Dodao je da su, načelno, pokušali usuglašavati izmjene i dopune seta zakona, uključujući i Zakon o zdravstvenom osiguranju.

”Zabrinutost postoji kod pitanja hoće li Zavod zdravstvenog osiguranja moći pokriti troškove za dane bolovanja koji više ne bi išli na teret poslodavaca. od 100 milijuna maraka su na godišnjoj razini troškovi po osnovu bolovanja radnika u FBiH, samim tim će dvije trećine od tog iznosa biti stavljene na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja i to nas brine”, pojasnio je Bektić.

Prema njegovim riječima, radnike brine kako će ostvarivati sva svoja prava koja su do sada ostvarivali iz primarne zdravstvene zaštite.

”Izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH već su upućene u parlamentarnu proceduru i imamo malu mogućnost da utječemo na ovaj proces. Pokušat ćemo to uraditi putem amandmana koje će predlagati stranke. Poslodavci postavljaju maksimalističke zahtjeve, kako bi na kraju dobili 30 dana bolovanja koji bi išli na njihov teret, kao što je to u RS. Međutim, u proceduri su izmjene poreza na doprinose, čime se smanjuje porez na 9 posto. Ukoliko ova dva zakona prođu u predloženoj formi, pod znak pitanja se dovodi održivost Fonda zdravstvenog osiguranja u FBiH.”

Avaz