Bila teška svega 245 grama: Najmanja beba na svijetu puštena iz bolnice

Prema ljekarima Saybie je rođena carskim rezom u decembru nakon preeklampsije – teške komplikacije koja je zbog visokog pritiska ugrozila život njene majke, ali i nje

Kalifornijska bolnica objavila je u srijedu da je preživjela dosad najmanja beba koja je u trenutku rođenja težila samo 245 grama.

Djevojčica kojoj je bolničko osoblje nadjenulo nadimak Saybie rođena je nakon 23 sedmice i tri dana trudnoće u bolnici Sharp Mary Birch u San Diegu.

Ocu su liječnici nakon poroda rekli kako očekuju da neće poživjeti više od sata.

‘No taj se sat pretvorio u dva, pa u čitav dan, pa u sedam dana’, rekla je majka u videosnimci koju je objavila bolnica.
Prema ljekarima Saybie je rođena carskim rezom u decembru nakon preeklampsije – teške komplikacije koja je zbog visokog pritiska ugrozila život njene majke, ali i nje.

Nakon gotovo pet mjeseci u odjelu za intenzivnu njegu Saybie je ranije ovoga mjeseca puštena na kućnu njegu s težinom od 2,2 kilograma.

‘Ona je čudo, to je sigurno’, kazala je Kim Norby, jedna od medicinskih sestara koje su se brinule za Saybie dok se borila za svoj život.

Uz njenu kolijevku stajao je natpis ‘Malena, ali moćna’.

Emma Wiest, druga sestra koja se brinula za Saybie, kazala je kako je bila toliko sićušća da se jedva mogla uočiti na krevetiću. Nakon poroda bila je toliko mala da je stala na dlanove ruku sestara. Wiest je dodala da je to bilo nevjerojatno jer je njezina težina bila polovica težine normalnog fetusa starog 23 sedmice. Ljekari smatraju da je preživljavanju pridonijelo i to što se kod nje nisu razvile nikakve ozbiljnije komplikacije nakon poroda, prenosi Hina.

‘Kod Saybie nije bilo gotovo nikakvih medicinskih izazova koji se obično javljaju kod beba rođenih prije 28. sedmice trudnoće poput krvarenja u mozak i problema s plućima i srcem’, navela je bolnica.

Rekord najmanje bebe prije Saybie držala je beba rođenja 2015. u Njemačkoj koja je težila sedam grama više od Saybie.
Ljekari ističu da će ona, unatoč preživljavanjum možda biti suočena s respraitornim problemima i problemima sluha i vida, prenosi Hina.