Home > BiH > BiH uvozi vodu i iz sušne Saudijske Arabije

BiH uvozi vodu i iz sušne Saudijske Arabije

Bosna i Hercegovina, zemlja koja je bogata vodnim resursima, uvezla je prošle godine čak 60,479.292 litre/kilograma vode, odnosno 60.679 tona ovog prirodnog resursa. Prema službenim podacima Vijeća ministara BiH, riječ je o uvezenoj vodi u iznosu od 34,8 milijuna KM.

Ukupno 41 tvrtka na području cijele BiH, prema podacima iz Vijeća ministara BiH koji su dostavljeni Parlamentu, a na osnovi zastupničkog pitanja, uvezla je vodu iz niza zemalja svijeta.

Tako su navedene tvrtke, koje posluju u BiH, uvozile vodu iz Srbije, Slovenije, Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Belgije, Turske, Francuske, Kosova, pa čak i iz Saudijske Arabije. Prema ovim podacima, vodu iz Saudijske Arabije u BiH su uvozila pojedina veleposlanstva i međunarodne organizacije. S druge strane, također, prema podacima iz Vijeća ministara BiH, naša država je tijekom 2023. izvezla 49,346.195 kilograma ili 49.346 tona vode.

Ako se usporede podaci uvoza i izvoza, dolazi se do zaključka da je riječ o popriličnom deficitu jer je uvoz vode za oko 11 milijuna kilograma ili 11.000 tona vode veći od izvoza. Vodu smo, među ostalim, izvezli u Austriju, Švicarsku, Njemačku, Sjevernu Makedoniju, Veliku Britaniju, Crnu Goru, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru te Ujedinjene Arapske Emirate. Najveći izvoznici vode bili su Sarajevski kiseljak, Vispak Visoko te As d. o. o.

Vecernji list