Home > BiH > BiH u europskom vrhu po broju pretilih

BiH u europskom vrhu po broju pretilih

Još jedna neslavna lista na kojoj Bosna i Hercegovina zauzima sami vrh je broj pretilosti.

Za pretilost kažu da je epidemija suvremenog doba.Iako u Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstvena statistika o broju pretilosti, podaci Udruženja za debljinu BiH pokazuju da samo po broju među prvih pet država Europe. Posebno je zabrinjavajući galopirajući rast broja pretile djece. Promjenom životnih navika, ali i jakom voljom, Aleksandar Simić riješio je problem pretilosti. Sada, kao trener atletike, pomaže djeci da usvoje zdrave navike i bave se sportom.

“Od moje neke 16. godine sam odlučio da promijenim način života i evo sad imam 30 godina i svaki dan treniram. Promijenio sam način života, ishranu, ubacio treninge i to se je počelo samo od sebe mijenja”, ističe. Još jedna neslavna lista na kojoj Bosna i Hercegovina zauzima sami vrh je broj pretilosti. Podaci Udruženja za debljinu BiH pokazuju da smo po broju pretilih, u top pet u Evropi. Dr. Fuad Pašić, predsjednik Udruženja za debljinu BiH, kaže: “Nije problem pretilost sam po sebi problem, prolem je što se tu dijeli kaskada nepovoljnih ishoda, kaskada oboljenja koja se događa, od dijabetesa, problema vezanih za plodnost, za masnu jetru”.

Posebno zabrinjava sve veći broj gojazne djece. Dr. Milan Todorović, potpredsjednik Udruženja za debljinu BiH, dodaje: “Manja fizička aktivnost, nezdrava ishrana, nepravilna ishrana, needukovanost ljudi. To je problem pretilih obitelji gdje morate psihološki obazrivo prići da ne dođete do negativnog efekta, roditelja koji je pretil treba uvjeriti da je dijete pretilo i treba promijeniti stil života”. Iako su mnogi skloni reći da je dovoljno “probušiti kašiku”, gubitak tjelesne težine je mnogo kompleksniji proces, kaže Marija Nikolić, personalni trener. “Ja nisam za odricanje, već za pravilan pristup koji će dugoročno dati rezultat.To nije samo fiziološka glad, ima i psihičkih stanja koja vode do emocionalnog prejedanja, mnogo slojeva koje treba rješavati”, navodi. Svi oni ističu da ne postoji lak način za gubitak kilograma i dodaju da je, kada je riječ o pretilosti, jedan od ključnih problema nekvalitetna, brza hrana i nedostatak vitamina i minerala u ishrani.

Bljesak.info