Home > BiH > BiH: Projekt od 1,5 milijardi KM i službeno propao

BiH: Projekt od 1,5 milijardi KM i službeno propao

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine raskinula je ugovor s partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Ugovor je potpisan prije deset godina, a izgradnja nikada nije počela zbog američkih sankcija kineskim kompanijama i nemogućnosti da se u Blok 7 ugradi američka tehnologija.

Elektroprivreda BiH nije prihvatila kineski prijedlog o alternativnim dobavljačima ključne opreme i cijeli projekt je doživio očekivani kraj. Podsjetimo da je vrijednost investicije trebala biti 1,5 milijardi KM.

Gdje bi, preko Vijeća ministara, i naravno Državne komisije za koncesije, zajedno sa Republikom Srbijom dogovorili izgradnju tri hidroelektrane po principu 50-50 posto, gdje bi u ovih 50 posto Bosna i Hercegovina bila Elektroprivreda Republike Srpske i Elektroprivreda Federacije BiH, kao ravnopravni partneri, rekao je Nermin Nikšić, premijer FBiH.

Vjerojatno je u nepovrat otišlo uloženih 20 milijuna KM u radove za pripremu terena za Blok 7, a još je nepoznanica što će biti s 214 milijuna KM, koje su uplaćene avansno Kinezima za gradnju Bloka 7.

Bilo bi možda najbolje da sačekamo ovu informaciju i da je dobro izanaliziramo i da vam damo potpunu i točnu i preciznu informaciju, što će biti vrlo brzo, ističe Vedran Lakić, ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH.

Kako od Bloka 7 Termoelektrane Tuzla definitivno neće biti ništa, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine mora tražiti alternativu kako bi se održala energetska samostalnost.

Postojeći blokovi Termoelektrane Tuzla će se modernizirati i prilagoditi traženim standardima emisije CO2, najavljuje federalni premijer, a jedna od alternativa Bloku 7 je i izgradnja tri hidroelektrane na rijeci Drini.

rihvaćene obaveze naše zemlje prema Europskoj energetskoj zajednici moraju se poštovati, ali energetski stručnjaci upozoravaju vlasti da ne smiju brzopleto donositi odluke u procesu energetske tranzicije. Neminovno je, ako se hoće održati energetska nezavisnost, da se osigura jedan miks energetskih izvora, navodi BHRT.

Ali, da ne bude ekskluzivno ili mini hidroelektrane ili vjetroelektrane ili solarne elektrane. Svi oni skupa imaju negativan utjecaj na okolinu, da se sad ne upuštam u te detalje i da objašnjavam. Dakle, ništa nije idealno, ali se sve to može harmonizirati, i spaljivanje otpada i biomase, navodi Mirsad Džonlagić, energetski stručnjak.

Zbog problema u federalnim rudnicima uglja, neminovna su poskupljenja struje. Međutim, pojedini parlamentarci upozoravaju Elektroprivredu Bosne i Hercegovine da nije odabrala dobru metodu za dizanje cijena struje. Uvođenje blok tarife u formiranju novih, viših cijena električne energije bi moglo, kao diskriminatorno rješenje, biti oboreno na Ustavnom sudu.