Home > BiH > BiH: Planira se uvođenje interneta u svim školama, evo koliko će koštati

BiH: Planira se uvođenje interneta u svim školama, evo koliko će koštati

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto ranije je kazao da je nulti prioritet osigurati širokopojasni internet u svim školama u BiH te je obećao da će uskoro sve škole u Bosni i Hercegovini imati internet.

Međutim, umrežavanje škola i uvođenje širokopojasnog interneta zahtjeva puno vremena, ali i jako puno novca. Prema podacima UNICEF-a, tijekom 2024. godine planira se uvođenje mjerenja interneta u realnom vremenu u svim školskim objektima, što će omogućiti identifikaciju lokaliteta na kojima je potrebno intervenirati.

Ranije su Ministarstvo prometa i komunikacije Bosne i Hercegovine, Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine, kompanije BH Telecom, Eronet, Mtel i Telemach tijekom Digitalnog summita Zapadnog Balkana 2023 usuglasili Poziv na akciju. Nakon toga UNICEF u BiH počeo je pripremati niz aktivnosti kojima se nastoje podržati obrazovne i komunikacijske vlasti u jačanju ekosustava za obrazovanje za 21. stoljeće.UNICEF u BiH je krajem 2023. godine prezentirao i rezultate studija izvodljivosti za izgradnju internet infrastrukture prema školskim objektima koji nemaju pristup internetu.

Rezultati mapiranja internet umreženosti osnovnih, srednjih, centralnih i područnih škola prikazani su na globalnoj mapi Giga inicijative – zajedničke inicijative UNICEF-a i Međunarodne unije za komunikacije koja za cilj ima umrežavanje svih škola na internet do 2030. godine.Rezultati UNCEF-a pokazuju da je potrebna investicija od 9,2 milijuna konvertibilnih maraka koja bi imala petostruko veći socio-ekonomski povrat, u roku od dvije godine. U tom smislu, UNICEF će nastaviti pružati podršku multi-sektorskim platformama koje za cilj imaju zajedničke investicije u oblasti jačanja ovoga ekosustava.

Iz UNICEF-a su kazali da važnost sigurne i kvalitetne internetske povezanosti, osim za obrazovanje u 21. stoljeću, ima svoj važan utjecaj na širi socio-ekonomski razvoj. Najsvježiji podaci pokazuju da povećanje povezanosti škola na internet za 10 posto povećava BDP po stanovniku za 1,1 posto, piše Klix.ba.