Home > BiH > BiH ostaje bez radnika i ide ka novoj krizi

BiH ostaje bez radnika i ide ka novoj krizi

Sve procjene govore da među oko 283.000 osoba na evidencijama nezaposlenih u FBiH nema više od 40.000 onih koji aktivno traže posao te da se BiH suočava s nedostatkom radnika

Dok se Europa otvara za prijem radnika iz BiH i drugih zemalja, naša zemlja ne poduzima ništa kako bi poboljšala status domaće radne snage i pojednostavila procedure za angažman radnika iz inozemstva. Na taj način, potvrđuje direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić, bh. ekonomija neupitno ide ka kolapsu.

– Idemo ka novoj krizi kada ćemo, nakon što Njemačka, Austrija, Slovenija, zemlje okruženja povuku i ovo malo radnika što je ostalo, biti u situaciji da niti imamo domaću radnu snagu niti imamo strategiju za uvoz radne snage. Pokušavamo uvjeriti vlasti da počnu raditi na ovim pitanjima. Dostavljamo i dokaze da se naši ugovori već otkazuju jer domaće gospodarstvo nema odgovarajuću radnu snagu koja može odgovoriti zahtjevima zahtjevnog inotržišta – kazao je Nenadić, piše Avaz.

Pojašnjava kako sve procjene govore da među oko 283.000 osoba na evidencijama nezaposlenih u FBiH nema više od 40.000 onih koji aktivno traže posao te da se BiH suočava s nedostatkom radnika, posebno u drvnoj, metalnoj i kemijskoj industriji, ali i ugostiteljstvu, trgovini i pratećim djelatnostima. Istovremeno, angažman stranaca prate brojne komplikacije, od godišnjih kvota koje se utvrđuju na državnoj razini, do niza onih na nižim razinama vlasti.

00:00

Tako je za angažman stranog radnika u RS potrebno oko dva mjeseca, a u FBiH od šest do devet mjeseci.

– Moraju se pribaviti potvrde 11 zavoda i službi u državi da na njihovoj evidenciji nema radnika koje poslodavac planira angažirati. A onda je tu nostrifikacija diploma, pitanja smještaja, na kraju se još čekaju vize, radne i boravišne dozvole – dodao je Nenadić.

 

Nizom inicijativa Udruženje poslodavaca FBiH pokušava promijeniti situaciju prije nego što bude prekasno. Osim pojednostavljivanja procedura za zapošljavanje stranaca, inzistira se i na rasterećenju privrede kroz smanjenje poreza, doprinosa, parafiskalnih nameta, kako bi se novac mogao usmjeriti u rast plaća radnika.

– Po pitanju fiskalnih i parafiskalnih opterećenja najsloženija smo i najskuplja zemlja u Europi, a istovremeno smo najsiromašnija zemlja s najvišim postotkom nezaposlenih. Zato što prije na ova pitanja moramo dati odgovore – istaknuo je Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Vecernji list