BiH novim brojkama postaje dio svjetske zajednice koja se bori s omikronom

Bosna i Hercegovina novim brojkama, koje su trostruko veće u zadnjih nekoliko dana, postaje dio svjetske zajednice koja se bori s omikronom, poručuju epidemiolozi. Druženja i blagdanska okupljanja glavni su razlog povećanog broja novozaraženih. Međutim, ni ovakav skok nije alarm nadležnima za uvođenje restriktivnijih mjera, iako je, kako tvrde, za njih vrijeme.

Iako je nagli skok bio očekivan nakon praznika, na što su upozoravali epidemiolozi, ipak, nove mjere donijela je samo Sarajevska županija. Obavezno je cijepljenje trećom dozom starijima od 60 godina, kao i zaposlenicima u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih. Do daljnjeg se obustavljaju sve planirane ekskurzije učenika. Data je preporuka da se primjenjuje pravilo CTP (cijepljen/testiran/prebolio) u zatvorenim prostorima.

HARIS VRANIĆ, ministar zdravstva SŽ

Jedna od mjera je da se menadžmentima javno zdravstvenih ustanova naređuje obavezna cijepljenje svih zdravstvenih radnika s trećom dozom koji dolaze u dodir s pacijentom. A jedna od mjera je i da se uvede CTP  pravilo u sve hotelske smještaje i zatvorene prostore.
Kako bi se rasteretila obrada testova na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, uzorke će sada raditi i Opća bolnica, kao i Zavod za javno zdravstvo SŽ. Zbog pogoršane epidemiološke situacije Hercegovačkoneretvanska županija je razmatrala mogućnost odgode nastave u školama, no  ipak drugo polugodište će početi na vrijeme.

Ministarstvo obrazovanja:

Nastavni proces nije se prekidao ni u težim uvjetima i okolnostima, a operativni timovi za praćenje provedbe kriznog plana na čelu sa direktorima škola imaju veliko iskustvo u provođenju mjera i zaštiti učenika i zaposlenika, što su i dokazali u prethodnom periodu.

Međutim, postojeće mjere nisu dovoljne da se uspori širenje virusa, smatraju u Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.  Teško je još prognozirati hoće li nagli skok potaknuti građane da se u većem broju cijepe.

SINIŠA SKOČIBUŠIĆ, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Svi koji su se  cijepili zadnja tri mjeseca trebali bi primiti treću buster dozu. Mi u utorak dobivamo skoro 50 tisuća cjepiva Moderna. Imamo dovoljno cjepiva Pfizer. Poslali smo za Sarajevo pet tisuća doza za ovaj vikend.
AIDA PITIĆ, epidemiologinja

“Treća doza povećava sigurnost 75 posto za blažu kliničku sliku i izbjegavanje hospitalizacije. U ovoj sezoni respiratornih infekcija došla je i grip, našim građanima će biti omogućeno i cijepljenje protiv gripe”.

Za razliku od pojedinih europskih gradova u kojima je prisustvo u objektima moguće samo uz COVID propusnice, u Bosni i Hercegovini je i dalje ulaz u zatvorene objekte slobodan, osim obaveze nošenja maske i držanja distance.