Home > BiH > BiH najlošija po godišnjem indeksu siromaštva u regiji, zauzela 18. mjesto

BiH najlošija po godišnjem indeksu siromaštva u regiji, zauzela 18. mjesto

Prema riječima stručnjaka, brojni su čimbenici utjecali na to – od iseljavanja do male proizvodnje, a istaknuli su i kako bh. stanovnici zapravo uopće nemaju razvijenu kulturu radaVelika nezaposlenost, iseljavanje, staro stanovništvo, siromaštvo… – već se godinama vezuju uz BiH. Koliko je stanje zapravo alarmantno, najbolje pokazuje podatak da je BiH među zemljama regije najlošija po siromaštvu, piše Večernji list BiH

Steve Hanke, profesor primijenjene ekonomije na Sveučilištu Johns Hopkins, izradio je analizu u kojoj je rangirao države po obujmu nezaposlenosti, inflacije, kamatnih stopa i rasta realnog BDP-a po glavi stanovnika. Analiza američkog profesora obuhvatila je 157 zemalja, a Bosna i Hercegovina zauzela je 18. mjesto te je ocijenjena kao najlošija u regiji.

Kultura rada

Ekonomisti i drugi stručnjaci za BHRT su komentirali kako taj podatak, nažalost, zapravo uopće nije neka novost. Prema njihovim riječima, brojni su čimbenici utjecali na to – od iseljavanja do male proizvodnje, a istaknuli su i kako bh. stanovnici zapravo uopće nemaju razvijenu kulturu rada.

– Lista koju je izradio američki profesor ekonomije sastavljena je na osnovi više čimbenika. Osnova jest ekonomija, ali da je politika u BiH produktivnija, država bi u ekonomskom smislu bila mnogo bolja i imali bismo blagostanje te bolji život i standard. Stanje se nakon rata do danas još nije stabiliziralo, a činjenica je i da bosanskohercegovački stanovnici nemaju kulturu rada – komentirao je za BHRT Željko Šain, ekonomski analitičar, dodajući kako politička situacija opterećuje sve u BiH.

Inače, taj indeks formira se na osnovi odnosa nezaposlenosti, inflacije, kamatnih stopa i rasta BDP-a, a za BiH se navodi kako je nezaposlenost najznačajniji čimbenik siromaštva. U nevladinu sektoru za navedeni medij su, pak, kazali kako su lošim ekonomskim parametrima kumovali korupcija, neznanje, ali i odlazak mladih. Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava prokomentirao je kako je BiH država u kojoj ste siromašni bez obzira na to jeste li zaposleni ili ne. – To je, nažalost, naša sadašnjost, ali, bojim se, i naša budućnost – kazao je Todorović.

Stručnjak za međunarodne projekte Danijel Malić kazao je za BHRT kako u ekonomiji veći broj ljudi pravi više proizvoda, ali da je BiH u nesretnoj situaciji da ima sve manje stanovnika te da uskoro neće moći proizvesti ni osnovno za svoje potrebe, odnosno potrebe svoga stanovništva.

Najbolje rangirana

 

Kada je pak riječ o ljestvici koja je prikazana, u samome vrhu, odnosno najbolje rangirana, je Švicarska s indeksom od 8,51. Nakon nje slijede Kuvajt (8,6), Irska (8,6), Japan (9,07), Malezija (9,07), Tajvan (9,4), pa čak i Niger (9,7), Tajland (10,2), Togo (10,9) i Malta (11). U većini tih zemalja kao najveći problem ističe se nezaposlenost.

Hrvatska se našla na 98. mjestu najsiromašnijih zemalja svijeta s indeksom 25,5, a kao vodeći uzrok “jadnosti” navedena je nezaposlenost koja je, zanimljivo, na najnižim granama u posljednjih 40-ak godina. Na visokom mjestu najsiromašnijih zemalja našla i susjedna Crna Gora (34.), Sjeverna Makedonija (39.), Srbija (54.), pa čak i Mađarska (58.). Jedno mjesto ispred Hrvatske zauzela je Albanija (97.). Susjedi Slovenci su na 118. mjestu, dok se Austrijanci nalaze na 133.

Zimbabve, Venezuela, Sirija, Libanon, Sudan, Argentina, Jemen, Ukrajina, Kuba, Turska, Šri Lanka, Haiti, Angola, Tonga i Gana čine 15 najsiromašnijih zemalja na svijetu.

Vecernji list