Home > BiH > BiH je sve dalje od EU

BiH je sve dalje od EU

U situaciji blokada i neslaganja političkih čelnika, dok svako vuče na svoju stranu, neće se dogoditi značajan napredak BiH na putu ka EU, ni to da Europska komisija preporuči otvaranje pregovora o članstvu u EU, kažu analitičari.

Dok iz RS-a krivca vide u visokom predstavniku Christianu Schmidtu, ni koalicijski partneri ne znaju sasvim sigurno koliko smo daleko od europskog puta, prenosi BHRT.Da smo sve dalje od europskog puta pokazuje i činjenica, koju ističu sugovornici, da BiH posljednjih petnaest godina nije imala značajnijih reformi. Odnosi političkih aktera u BiH nikad lošiji. Mnogo “europske” priče i sastanaka, bez konkretnog djelovanja.

EMIR ZLATAR, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca

Ovako ustrojena BiH ne može očekivati nikakav napredak na europskom putu. Mi smo svi taoci jednog nenormalnog političkog ponašanja ovdje.

Koalicijski partneri sastankom u Konjicu još jednom su pokazali da imaju samo deklarativnu suglasnost o europskom putu i ispunjavanja prioriteta, ali na različite načine.

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD-a

Samo da podsjetim da je u 14 prioriteta EU i taj da se riješi problem stranih sudaca i rekonstruira sud, pa ako hoćemo u EU a mi kao hoćemo, onda nek se to stavi zajedno sa svim drugim pitanjima.

ELMEDIN KONAKOVIĆ, Narod i pravda

Mi smo od samog starta odabrali ovaj drugi scenarij u kojem bilo kakav pomak, bilo kakva odluka, bilo kakav zakon na nivou Vijeća ministara i oba doma parlamenta znači BiH mnogo jer se to do sad nije događalo.

Predsjednici SDP-a BiH i HDZ-a BiH drugačije vide tešku političku situaciju u zemlji.

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a

Kada je europska budućnost u pitanju želimo vrlo praktično dati odgovor na svih 14 prioriteta i mislim da ovo partnerstvo to može iznijeti i kroz Vijeće ministara i u Parlamentarnoj skupštini BiH.

NERMIN NIKŠIĆ, SDP BiH

Ima nekih stvari oko kojih se slažemo, jedna od tih stvari je bar deklarativna želja da BiH povedemo putem Europske unije.

Potrebno je da vladajuća koalicija na državnom nivou i opozicija budu usuglašeni i da zajedno donose odluke i provode reforme, smatra analitičar Adi Ćerimagić.

Rekao bih uzrok problema je u tome što u BiH još uvijek politiku shvaćamo kao isključivost, ili će biti po mom ili neće biti nikako, a s obzirom da smo duboko decentralizirana zemlja znači da se politički život u BiH zasniva na tome koliko su stranke sposobne da druge stranke uvjere da podrže njihove ideje, ocijenio je Ćerimagić.

Osim prepirki i polemiziranja političkih lidera, BiH nije ništa uradila na putu ka Europskoj uniji. O pojedinim reformama se govori tek na apstraktnom nivou, a bez reformi na gubitku su građani, gospodarstvo i investitori.

Jabuka