BiH i Srbija glasovale za rezoluciju i osudile agresiju Rusije na Ukrajinu

Na hitnoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda izglasovana je rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom.

Ujedinjeni narodi su velikom većinom glasovali za rezoluciju kojom se izražava žaljenje zbog ruske invazije na Ukrajinu i poziva na trenutno povlačenje njenih snaga, prenosi Klix.

Za je glasovala 141 država, protiv je bilo pet država, a uzdržano 35. Bosna i Hercegovina, ali i Srbija su među državama koje su glasale ‘za’.

U rezoluciji, koju su susponzorirale 94 zemlje, navodi se da UN ‘najoštrije žali zbog agresije Ruske Federacije na Ukrajinu’.

Zahtijeva se da ‘Ruska Federacija odmah prestane s upotrebom sile protiv Ukrajine’ i ‘odmah, potpuno i bezuvjetno povuče sve svoje vojne snage’.

Vučić objavio razloge

“U prethodnih 48 sati nisam obavještavao nikoga s kim smo sve razgovarali. Osobno sam razgovarao s predstavnicima EU, SAD-a, Ursulom von der Leyen, razmjenjivao poruke oko svih važnih pitanja: od našeg glasovanja u UN-u do sankcija koje se uvode Ruskoj Federaciji. Srbija je suočena sa nevjerojatnim pritiskom”, naglasio je Vučić.

On je zahvalio predsjednicima Europske komisije i Europskog vijeća, kao i predstavnicima SAD-a, na korektnosti.

“Srbija se danas pridružila osudi napada na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama. Nismo to smjeli zbog povijesti da prešutimo. U tekstu se ne spominju bilo kakve sankcije”, rekao je Vučić.