Home > BiH > Bh. novinara brutalno pretukli željeznim bokserom

Bh. novinara brutalno pretukli željeznim bokserom

Novinar i vlasnik portala Times.ba Mirza Dervišević iz Brčkog brutalno je napadnut prilikom povratka sa obiteljskog druženja.

Kako je naveo na svojoj Facebook stranici, napala ga je nepoznata osoba koja je imala fantomku, a udaren je željeznim bokserom.

Večeras kada sam se vraćao kući sa majkom sa obiteljskog okupljanja i zabave, pred stanom ispred auta u ulici Marina Držića dogodio se napad na novinara, na mene, urednika portala Times.ba. Lik sa fantomkom mi je prišao s leđa dok sam razgovarao sa majkom i udario me željeznim bokserom u predjelu sljepoočnice i arkade, naveo je Dervišević i dodao kako je napadača sačekao sivi Peugeot bh. registarskih oznaka.Nakon napada, na Facebooku se oglasio i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Napadi na novinare, kažu istraživanja, su sastavni dio života novinara i nešto sa čim se svakodnevno susreću. Želim reći da nikad ni u kojem slučaju ne opravdavam nasilje, ne podržavam i ne prihvaćam da je nasilje odgovor na život. Život je svet i s njim se nitko ne bi smio igrati, niti ga dovoditi u pitanje.

Novinari moraju imati slobodu da rade svoj posao bez straha za zdravlje i život. Rade odgovoran posao i moraju biti cijenjeni zbog toga. Ali u skladu s odgovornošću moraju imati senzibilitet za teme koje također zadiru u živote drugih ljudi, posebno onih koji se ne mogu sami predstavljati i zauzimati za sebe, naveo je Delić te dodao:

Odgovornost, privrženost, požrtvovanost i profesionalnost podržavam i podržavat ću uvijek. Napade i zlostavljanje, po bilo kojem osnovu, osuđujem i ne podržavam. Novinaru iz Brčkog želim brz oporavak i nadam se da će napadač biti pronađen i adekvatno kažnjen.

Jabuka