Home > BiH > Bh. građani podigli desetke milijuna KM kredita za stanove

Bh. građani podigli desetke milijuna KM kredita za stanove

Cijene najma stanova rasle 20 posto, za luksuzne potrebno i do 5000 KM mjesečno

Arnautović Hrvate optužuje za podjelu zemlje, a vodi izbore u BiH

SAD izveo val osvetničkih napada! Irak: Očekujte strašne posljedice

Separatisti u siromašnoj europskoj zemlji koja bi mogla biti iduća meta Rusije žele ruski plin

Nemanja Bilbija prvi kandidat za najboljeg topnika Premijer lige BiH

Cijene najma stanova rasle 20 posto, za luksuzne potrebno i do 5000 KM mjesečno

Arnautović Hrvate optužuje za podjelu zemlje, a vodi izbore u BiH

SAD izveo val osvetničkih napada! Irak: Očekujte strašne posljedice

Separatisti u siromašnoj europskoj zemlji koja bi mogla biti iduća meta Rusije žele ruski plin

Nemanja Bilbija prvi kandidat za najboljeg topnika Premijer lige BiH

– Brojni su čimbenici koji utječu na cijene stanova, od lokacije do uređenosti. Novogradnja je tradicionalno mnogo traženija i, zapravo, čim se iskopa rupa, prodaju se svi – priča agent za nekretnine

Tržište nekretnina u BiH još se “ne hladi”, cijene stanova poprilično su više u odnosu na prethodne godine. Prema posljednjem podatku državne Agencije za statistiku, prosječna cijena prodanih novih stanova po četvornom metru bila je 2690 KM, piše Večernji list BiH.

Rastu cijene

To je prosječan iznos, no svjesni smo da cijene višestruko rastu u gradovima poput Sarajeva, Mostara i Banje Luke. Tako se, primjerice, četvorni metar u središtu Sarajeva prodaje po cijeni od čak 8000 KM. – Brojni su čimbenici koji utječu na cijene stanova, od lokacije do uređenosti. Novogradnja je tradicionalno mnogo traženija i, zapravo, čim se iskopa rupa, prodaju se svi – priča agent za nekretnine. Stanova ima, zainteresiranih za kupnju također, no kupovanje stana bez kredita, barem za one s prosječnim prihodima, nemoguća je misija. Pokazuju to i podaci banaka o zaduženosti bh. građana. Za kupnju kuće ili stana Investicijsko-razvojna banka RS-a plasirala je lani stanovništvu 62,26 milijuna KM kreditnih sredstava, što je za oko 24 posto više novca u odnosu na godinu prije, a stručnjaci navode da je rast zajmova još jedan od pokazatelja velike potražnje na tržištu nekretnina. U IRB-u navode za Glas Srpske kako su tijekom prošle godine putem fondova kojima upravljaju odobrili 567 stambenih kredita, dok je u 2022. građanima za osiguravanjem krova nad glavom odobreno 500 kredita na ukupan iznos od 50,32 milijuna KM. Višemilijunska sredstva putem šest kreditnih linija IRB je lani odobrio i domaćem gospodarstvu te općinama, zbog čega iz banke navode da očekuju rekordnu dobit. – Očekujemo da dobit IRB-a RS-a za prošlu godinu bude rekordna, a završno izvješće trenutačno je u fazi izrade – naglasili su u IRB-u za Glas Srpske. Vlasnik Agencije za nekretnine “Senzor” iz Banje Luke za isti medij je kazao kako je razlog većeg broja odobrenih kredita u izravnoj vezi s rastom potražnje za stanovima. – Na tržištu vlada velika ponuda nekretnina, kao i velika potražnja, koja uopće ne opada. Nekretnine su skuplje pa je ljudima trebao i veći proračun – kazao je Popović za Glas Srpske. Investicijsko-razvojna banka u suradnji s Vladom RS-a početkom prošle godine podignula je maksimalan limit za stambene kredite sa 150.000 na 170.000 KM po korisniku uzimajući u obzir rast cijena, posebice nekretnina. Navode kako će razmotriti povećanje limita čim se za to ukaže prilika.

Pomoć mladima

Kako bi mladima što više olakšali, brojni gradovi i općine pokrenuli su programe pomoći. Podsjetimo, u Mostaru je planirano subvencioniranje kupnje prve nekretnine, i to u iznosu od 100 KM po četvornom metru stambene površine, pri čemu je predviđeno da je najveća površina nekretnine za koju će biti moguće ostvariti subvenciju 75 četvornih metara. I županije aktivno rade na dodjeli pomoći mladima. Tako je u SŽ-u Vlada nedavno donijela odluku o linearnoj raspodjeli sredstava od 5,5 milijuna KM namijenjenih subvencijama za kupnju stanova među 1142 podnositelja zahtjeva koji su uspješno prošli natječajnu proceduru. Mladima će tako biti dodijeljeno 4800 KM po osobi.

Vecernji list