Home > BiH > Bh. bankari u problemima zbog američkih sankcija

Bh. bankari u problemima zbog američkih sankcija

Bankarski sektor u Bosni i Hercegovini u problemu.

Posljedice bi mogle da osjetiti posebno banke koje su i dalje nastavile suradnju s osobama s crne liste SAD-a.

Neslužbeno, njih tri. Dalja suradnja, upozoreno je, donosi oštre sankcije američke administracije.Anna Morris, v.d. pomoćnik tajnika financija SAD-a rekla je da misli da se može očekivati da će nastaviti koristiti ove sankcije kao sredstvo. To otežava tim akterima da se angažira u međunarodnim financijskim transakcijama.

Zbog ovog upozorenja bankari su zatražili dodatno pojašnjenje od Ministarstva financija SAD-a. Odgovor još čekaju.Bankari danas ne žele govoriti o ovom problemu. Odgovore na dopise, pozive i poruke, novinari BHRT-a nisu dobili. Očigledna je i njihova opreznost u cijeloj priči.Uvođenjem sankcija bankama bilo bi im onemogućeno poslovanje u međunarodnom platnom prometu. To je jedna od mogućih zabrana.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da banke moraju prestati surađivati s osobama koja su na crnoj listi. To se navodi u sporazumu koji je potpisala Centralna banka BiH sa FED-om.

Tako da je očigledno da je neki pritisak podignut na viši nivo činjenicom da banke upozorene da po tom sporazumu, to je jedan veliki dokument, nemaju pravo da surađuju u financijskom smislu s ljudima s crnih lista, naveo je Pavlović.

Posljedice uz kompanije sa crne liste mogu osjetiti, upozoreno je, i građani/zaposleni koji u osnovi isključivo rade za plaću i ni na koji način nisu povezani sa sankcijama, izvijestio je BHRT.

Jabuka.tv