Home > Svijet > Betlehem ove godine dočekuje Božić u tišini

Betlehem ove godine dočekuje Božić u tišini

Ulice oko Bazilike Isusova rođenja prazne su, zbog rata u Svetoj zemlji nema inozemnih gostiju. Nakon napada Hamasa 7. listopada, pristup Betlehemu iz 10 kilometara udaljenog Jeruzalema praktički je onemogućen.Betlehem, mjesto Isusova rođenja, u božićno vrijeme inače vrvi posjetiteljima, ali ove godine zbog rata umjesto predblagdanskog raspoloženja vlada tišina i potištenost.

Ulice oko Bazilike Isusova rođenja prazne su, zbog rata u Svetoj zemlji nema inozemnih gostiju. Nakon napada Hamasa 7. listopada, pristup Betlehemu iz 10 kilometara udaljenog Jeruzalema praktički je onemogućen, prenosi IKA.

Socijalne i gospodarske prilike u Betlehemu, gradu s 30 000 duša krajnje su napete, jer Izrael ne dopušta ulazak palestinskih radnika u zemlju, a u samom gradu izostali su uobičajeni prihodi od posjetitelja za Božić.

The horoscope.

00:00

Unatoč brojnim primjedbama, božićne mise nisu otkazane, ali neće biti nikakvih vanjskih slavlja. Jeruzalemski latinski patrijarh kard. Pierbattista Pizzaballa na Badnjak će boraviti u Betlehemu, nakon što je morao otkazati predbožićni posjet Gazi. U Betlehemu će posjetiti Baziliku Isusova rođenja, ali njegov boravak, za razliku od ranijih godina, neće biti popraćen glazbom i bubnjanjem.

Kardinal će slaviti božićnu misu Polnoćku u 23:30 sati u crkvi Sv. Katarine, koja pripada kompleksu Bazilike Isusova rođenja. Ove godine za tu prigodu neće biti podijeljeno inače uobičajenih 1 300 ulaznica za polnoćku, nego, priopćio je Kršćanski informacijski centar kojega vode franjevci, svatko može doći nenajavljen, prenosi Nedjelja.ba..

U tu svrhu izraelske su vlasti najavile kako će u određene sate otvoriti za prolaz automobila i autobusa nadzornu točku Rahelin grob između Jeruzalema i Betlehema

Vecernji list