Banožić o padu letjelice: Našli smo dijelove eksploziva, riječ je o avio-bombi

Izvučena je olupina letjelice koja je pala u četvrtak oko 23 sata kod Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu. Prema onome što se zna preletjela je Rumunjsku i Mađarsku te se srušila u glavnom gradu Hrvatske, a za sada se ne zna tko ju je uputio.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je da je po upaljaču riječ o avio-bombi sovjetske proizvodnje.

“Možemo sada reći da je riječ o avio-bombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje. Može biti i s ruske i s ukrajinske strane”, dodao je.

Ministar obrane Mario Banožić pratio je izvlačenje letjelice, te se obratio novinarima.

“Istraga je ušla u završnu fazu, trebala je biti gotova jučer. Na samom početku istrage dobili smo određena saznanja da se na pojedinim fragmentima nalaze elemnti eksploziva i moralo se pristupiti jednom pažljivijem načinu vađenja i na taj način ukloniti bilo kakav rizik. Pronađena je i crna kutija i očekujemo da ćemo iz nje izvući određen podatke o samome letu. Pored crne kutije pronađeni su i fragmenti na kojima su pronađeni tragovi eksploziva. Nije bila izvidničkog tipa jer smo našli dijelove avio-bombe. Riječ je o avio-bombi sovjetske proizvodnje, kao i svi ostali elementi odvezena je s ovog mjesta. Možemo sada reći da je riječ o avio-bombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje.  Može biti i s ruske i s ukrajinske strane. Istraga će još malo potrajati”, kazao je ministar.

Još će se, kazao je Banožić da će se još detaljnije pregledati prostor, ali u pravilu je ona izvađena van.

“Svi podaci su na osnovu prve preliminarne analize. Što dalje budemo išli u proces, utvrdit će se o kojem je eksplozivu riječ. Avio-bomba je sovjetske proizvodnje, to se vidi po upaljaču”, navodi Banožić.

“Razgovarao sam NATO-om, imamo u srijedu izvanredni NATO sastanak na kojem ćemo razgovarati o ovoj temi”, dodao je.  “Pojedini elementi ne odgovaraju razdoblju o kojem se u početku govorilo. Kroz određena saznanja vidjet ćemo da neke izmjene ne odgovaraju povijesnom razvoju tog oružja kao izviđačkog”, kazao je.

“Postojale su razne teorije, razni stručnjaci su imali svoje teorije i samo su uzbudili javnost. Nismo zadovoljni s onim kako je reagirano u susjednim zemljama”, dodao je Banožić.

vecernji.ba