Home > Livno > Automobilom udario divlje konje kod Livna, vozač i suvozač povrijeđeni, dva konja su uginula

Automobilom udario divlje konje kod Livna, vozač i suvozač povrijeđeni, dva konja su uginula

LIVNO – Nesreća s većom materijalnom štetom u kojoj su dvije osobe povrijeđene dogodila se u srijedu navečer oko 22 sata, na magistralnoj cestu M15, u mjestu Šujica.

Do nesreće je došlo kada je vozač Golfa, 25-godišnji J. S. iz Tomislavgrada, automobilom udario dva divlja konja, doznaje se u MUP-a Kantona 10.

Vozač J. S. i suvozač, 34-godišnji E. Z. iz Zenice prebačeni su u Kantonalnu bolnicu Livno gdje su im konstatirane lakše tjelesne povrede, a konji su uginuli.

Iz MUP-a upozoravaju kako se slična nesreća dogodila dva dana ranije, nekoliko kilometara dalje, na prijevoju Borova glava, kada je vozač Mercedesa udario divljeg konja. Od razbijenog vjetrobranskog stakla suvozačica u tom vozilu zadobila je lakše tjelesne povrede.

Livanjski divlji konji, koji obitavaju na obližnjim pašnjacima, često u potrazi za hranom i soli dolaze do prometnice Livno – Šujica što stvara velike probleme vozačima, posebno u noćnim i jutarnjim satima kada je vidljivost slabija.

Planinarsko ekološko društvo Borova glava iz Livna više puta je upozoravalo građane da ne ostavljaju hranu i sol za konje uz cestu jer time privlače divlje životinje te u opasnost dovode sudionike u prometu ali i same konje.