Automobil Mate Rimac prvi će proći Pelješkim mostom

Pelješki most bit će svečano otvoren 26. srpnja, a prva će njime tijekom svečanosti proći Nevera Rimac Automobila, najmoćniji električni automobil današnjice.

Nevera će se na mostu susresti s automobilom trostrukog europskog prvaka Nike Pulića, piše Jutranji list. Nevera će krenuti s jedne strane mosta, a auto proslavljenog hrvatskog automobilista, čija je konstrukcija napravljena u Hrvatskoj, s druge strane i prolazit će kroz vatromet.

Iako su Hrvatske ceste postavile tablu na kojoj piše “most Pelješac”, to je zapravo bio samo radni naziv, a most će se službeno zvati Pelješki most i prije samog otvorenja postavit će se nova tabla.

Na svečano otvaranje Pelješkog mosta pozvana je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, budući da je većinu projekta sufinancirala Europska unija. U Vladi još čekaju konačnu potvrdu njezinog dolaska, što bi se trebalo dogoditi u idućim danima.

Plan je i da se video porukom uzvanicima obrati kineski premijer Li Keqiang, budući da je Pelješki most gradila kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC), a kineski premijer posjetio je gradilište 2019. kada je bio u službenom posjetu Hrvatskoj.

Na otvorenje su pozvani i svi predstavnici izvođača radova i projektanti mosta, te cijeli hrvatski državni vrh.

Most je vrijedan više od milijardu maraka, a političko Sarajevo je godinama lobiralo za zaustavljanje projekta.