Apel na stanovnike HBŽ da ne odlaze vikendom radi kupovine u susjedne županije

U Hercegbosanskoj županiji na snazi je odluka da tržni centri ne rade vikendom, točnije od petka u 16 sati do ponedjeljka u 8 sati.

Proteklog vikenda, koji je bio prvi otkad je uvedena ta mjera zaštite, Livno Novine doznaje da je dosta stanovnika HBŽ odlazilo u susjedne županije i gradove: Bugojno, Rama, Posušje, Bosanski Petrovac,…

Također u tim Županijama je više slučajeva zaraženih COVID-19 nego u Hercegbosanskoj.

Na press konferenciji Stožera civilne zaštite HBŽ, koja je održana u petak, premijer Ivan Jozić se osvrnuo upravo na te informacije: “Zamolio bi sve stanovnike HBŽ da se u dane vikenda suzdrže od odlaska u druge županije u šoping!”

Premijer Jozić je istaknuo i to kako Stožer civilne zaštite HBŽ donosi sve mjere zaštite na preporuke Kriznog stožera ministarstva zdravstva HBŽ.

Ministar unutarnjih poslova HBŽ, Darinko Mihaljević, istaknuo je na konferenciji i apelirao na sve one koji su planirali doći u HBŽ za uskršnje praznike, da ne dolaze ako žele najbolje svojim bližnjima i susjedima, jer se županija ovim preventivnim mjerama trudi zaštititi stanovništvo.

“S danom 3.4. četrnaestodnevna izolacija je istekla za 397 osoba, prema podatcima MUP-a u izolaciji su još 273 osobe. Ukupno je u Hercegbosanskoj županiji bilo 670 osoba pod mjerama izolacije, a od toga su 24 osobe prekršile te mjere. Također su izrečene i mjere za 23 osobe radi kršenja policijskog sata i 13 mjera kršenja zabrane za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina. MUP HBŽ je izvšio i 1612 terenskih provjera i upozorenja, kao i 126 telefonskih provjera.” kazao je ministar Mihaljević.

Ministrica zdravstva, rada i socijalne skrbi HBŽ-a Vasilija Broćeta ukazala je i na problem dolaska osoba s područja RS-a u općine Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč.

“Velik su problem dolazak na područje HBŽ, i treba apelirati na federaciju da zatvori granice, upravo zato što nam slijede Uskrs i Vaskrs. A tjedni koji nam slijede su ključni!” istaknula je Broćeta.

Članovi stožera Civilne zaštite HBŽ pozvali su građane na poštivanje mjera, nošenje zaštitne opreme, držanje distance i smanjenje kretanja.

Livno Novine