ANKETA: Treba li maloljetnicima zabraniti kupovinu i konzumaciju energetskih pića?

Europarlamentarka Biljana Borzan, uz potporu liječničke struke, ponovno pokreće inicijativu uvođenja zabrane prodaje energetskih pića za djecu u Hrvatskoj. Povod je smrt 13-godišnjeg dječaka u Zagrebu, koji je, prema pisanju medija, popio veću količinu energetskih napitaka. Nema indicija da bi velika količina kofeina i taurina iz pića bila glavni uzrok smrti dječaka s utvrđenim zdravstvenim teškoćama, no liječnici upozoravaju – za djecu su problematični sastojci kofein, taurin i L-karnitin jer mogu biti toksični za mladi organizam.

U zadnje vrijeme u našoj županiji povećao se broj korištenja ovakvih napitaka. Tako, ako bolje pogledamo možemo vidjeti veliki broj školaraca kako za vrijeme odmora redovno ispijaju svoje omiljeno energetsko piće, a da možda nisu ni svjesni koliko to loše utječe na njihovo zdravlje.

U ostalim zemljama dosta se pričalo o ovoj temi, međutim, u BiH spomenuta problematika nije niti došla na red za raspravu. Stoga vas pitamo, trebaju li energetska pića dobiti status kao kupovina cigareta i alkoholnih pića, tj. treba li ih zabraniti maloljetnicima?

Svoj glas možete dati OVDJE!

Litva i Latvija su, naime, među prvima uvele zabranu prodaje tih napitaka djeci, a u odgovoru EK je potvrdila kako nije pokrenula nikakav postupak zbog povrede prava protiv Litve (koja je zabranu uvela 2014., op. a.) ili Latvije, vezano uz nacionalne zakonodavne odredbe. To je bilo 2018. godine kada je u siječnju predložena i izmjena Zakona o trgovini, kojom bi u trgovinama morala biti istaknuta oznaka o zabrani prodaje energetskih napitaka mlađima od 18 godina.

LivNOvine