ANKETA/LIVANJSKI KONJI: Turistički potencijal ili prometni problem?

 

U slučaju koji možete pronaći u nastavku članka uvidjet ćete sličnost problema koji podsjeća na onaj livanjski, a to su divlji konji.

Na našim područjima dogodio se veliki broj prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači i konji. Ne možemo kriviti niti jedne, a niti druge. Svi znamo da je potrebno pronaći neko rješenje koje bi svima odgovaralo.

Što misle građani Livna? Jesu li livanjski konji turistički potencijal ili prometna opasnost? Bi li slično rješenje kao ovo u nastavku teksta bilo prihvatljivo? Glasovati možete OVDJE.

Da se nadovežemo na uvodni dio članka, naime, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je rješenje, kojim je na temelju Zakona o lovstvu naloženo lovačkom društvu Prepelica iz Opuzena uklanjanje podivljalih domaćih životinja, goveda, ovaca, magaraca, konja radi zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore.

Stotine grla domaćih životinja, i danas tumara po Lukama između naselja Krvavac i Komin i okolnim brdima rušeći sve pred sobom. Kako su se nekontrolirano razmnožavali iz polja su se proširili u brdo te su nastavili pričinjavati štetu u naselju Desne.

Zapravo, to su domaće životinje koje su izmakle kontroli i sada se tretiraju kao divlje. Njihov vlasnik tvrdi da ih ne može okupiti i zdravstveno kontrolirati pa je nakon desetak godina „borbe“ lokalnih poljoprivrednika sa podivljali kravama država konačno uzela stvar u svoje ruke.

image

Krave u nasadu mandarina

 

LivNOvine