Analiza i rezultati PCR testova od sada u livanjskoj bolnici

U Županijskoj bolnici u Livnu ovoga tjedna pušten je u rad specijaliziran PCR uređaj za detekciju koronavirusa, koji je nabavljen uz pomoć resornoga županijskog Ministarstva, potvrdio je za RTG županijski ministar zdravstva Momčilo Bajić. Primjenom ovoga uređaja omogućit će se analiza PCR testova u laboratoriju livanjske bolnice, tako da se ubuduće testovi neće slati u Mostar, kako je to bio slučaj u protekle dvije godine.

„Bilo bi dobro da je uređaj bio u funkciji i ranije, međutim iz objektivnih razloga to nije bilo moguće. Naime, nakon što je uređaj stigao, trebalo je najprije osigurati prostor za njegovo instaliranje, educirati osoblje i dobiti odobrenje za rad. Kada je sve to ispunjeno, pri samom radu uređaja uočeni su tehnički problemi, pa je onda trebalo obaviti i servisiranje u Sarajevu“, potvrdio je za RTG resorni ministar Momčilo Bajić, dodavši da mu je potvrđeno da uređaj sada besprijekorno radi i da se analiza PCR testova već nekoliko dana provodi u županijskoj bolnici. A dobra je stvar svakako i to da će se uređaj moći koristiti i u druge medicinske svrhe i nakon prestanka pandemije, kazao je Bajić.

Inače PCR uređaj za detekciju koronavirusa koji je dobila županijska bolnica Livno dio je projekta medicinske  pomoći Europske unije zdravstvenim ustanovama u BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa, a provodi ga UNDP BiH.

Ministar Bajić je najavio još niz projekata u zdravstvu na području Hercegbosanske županije. Jedan od njih je i provođenje BIS-a (Bolničkoga informatičkog sustava) koji će u velikoj mjeri utjecati na efikasnost i kvalitetu zdravstvenih usluga, a tu je i realizacija projekta “Podrške zdravstvenim ustanovama”, za što je u proračunu HBŽ-a za ovu godinu  predviđeno 1.400.000 KM. Dio tih sredstava bit će uložen u opremanje Odjela ortopedije i oftalmologije u Županijskoj bolnici Livno, dok je dio sredstava namijenjen domovima zdravlja kao pomoć u borbi protiv pandemije ili za neke druge potrebe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

RTG/TC