Home > Svijet > Američki planinar prva je strana žrtva Mount Everesta u 2023.

Američki planinar prva je strana žrtva Mount Everesta u 2023.

Proljetna sezona penjanja na Everest imala je tragični početak prošloga mjeseca kada su poginula tri nepalska planinara.

Američki planinar umro je na Mount Everestu, rekao je u utorak organizator njegove ekspedicije, a riječ je o prvom smrtnom slučaju stranog planinara na najvišoj svjetskoj planini u ovoj sezoni.

Šezdesetdevetogodišnji planinar aklimatizirao se na otprilike 6.400 metara nadmorske visine kada je umro u ponedjeljak.

“Nije se osjećao dobro i umro je u kampu 2. U tijeku su napori da se (vrati) njegovo tijelo”, rekao je Pasang Tshering Sherpa iz Beyul Adventurea za AFP.

Sherpa je rekao da loše vrijeme otežava te napore.

Beyul Adventure je lokalni partner američkog organizatora ekspedicija International Mountain Guides (IMG).

“S dubokom tugom IMG izvještava o smrti jednog od članova našeg Everest 2023 tima u kampu 2”, rekao je šef IMG-a Eric Simonson, navodi se u priopćenju objavljenom na mrežnoj stranici tvrtke.

“Možemo potvrditi da ovaj događaj nije bio rezultat nesreće pri penjanju ili uvjeta na ruti koji bi potencijalno imali utjecaja ili predstavljali sigurnosni rizik za bilo koji drugi tim na planini”, dodaje se.

Proljetna sezona penjanja na Everest imala je tragični početak prošloga mjeseca kada su poginula tri nepalska planinara.

Trojac je prelazio najopasniji raspucani dio ledenjaka Khumbu kada se odlomio dio leda i povukao ih u duboku pukotinu.

Nepal je izdao 466 dozvola stranim penjačima, a budući da će većina trebati vodiča, više od 900 ljudi pokušat će se popeti na vrh ove sezone koja traje do početka lipnja.

To bi moglo rezultirati gustim prometom i uskim grlima na putu do vrha, posebno ako postoji kraći period penjanja zbog nepovoljnog vremena.

U prosjeku, oko pet penjača godišnje pogine na putu prema najvišem vrhu svijeta.

No, 2019. umrlo je 11 ljudi, a za četiri smrtna slučaja kriva je prenapučenost te godine.

U Nepalu je osam od 10 najviših vrhova svijeta pa privlači stotine avanturista svakoga proljeća kada je toplije vrijeme, a vjetrovi uobičajeno slabi.

Prošloga je mjeseca sjevernoirski planinar Noel Hanna (56) umro na Annapurni, desetoj najvišoj svjetskoj planini koja je opasnija čak i od Everesta za planinare.

Hanna se vraćao s vrha na 8.091 metara nadmorske visine te je umro u kampu 4.

Dan kasnije, rekordni indijski penjač Baljeet Kaur (28) i sunarodnjak Arjun Vajpai (30) spašeni su nakon potrage koja je trajala više sati.

Kasnije je treći indijski planinar Anurag Maloo (34) spašen nakon što je pao 300 metara u pukotinu.

24sata