Ako ne znate ove trikove, ne možete se nazivati dobrim vozačem

Biti iskusan vozač ne znači da znate sve o automobilima. Da je sredstvo za pranje posuđa zapravo korisno za čišćenje prozora ili da čarape mogu spriječiti zamrzavanje brisača zimi, samo su neki od praktičnih trikova koje želite zapamtiti.

Index.hr donosi nekoliko korisnih savjeta za čuvanje i održavanje vašeg limenog ljubimca koje bi svaki iskusni vozač trebao znati.

Uštedite gorivo uklanjanjem nepotrebnog tereta iz automobila

Kladimo se da većina vas ima hrpu teških stvari u autu koje vam nisu poslužile duže vrijeme. Problem je u tome što se potrošnja goriva povećava što je veća težina u automobilu jer motor treba sagorijevati više goriva kako bi ubrzao i održao kretanje. Stoga se riješite svih nepotrebnih stvari i tako uštedite gorivo.

Sredstvom za pranje posuđa uklonite mast s prozora

Tekuće sredstvo za pranje posuđa može biti jako dobar i jeftin način za čišćenje prozora i vjetrobrana nakon godina uporabe automobila. Otiske prstiju, mrlje, masnoću i ptičji izmet nakon nekog vremena je teško potpuno ukloniti običnim sredstvom za pranje stakla. Vlažnom krpicom i kapljicom deterdženta očistite stakla na automobilu pa ih nakon toga prebrišite sredstvom za čišćenje stakla kako bi bila besprijekorno čista.

Strelica pored ikone za gorivo na upravljačkoj ploči pokazuje na kojoj je strani spremnik

Većina ljudi je bar jednom stala na krivu stranu na benzinskoj crpki, zaboravivši s koje je strane spremnik za točenje goriva. Ono što većina ne zna (ili nikada zapravo nije primijetila) jest da nam ikona za gorivo na upravljačkoj ploči malom strelicom pokazuje na kojoj je strani spremnik.

Koristite gumb za recirkulaciju zraka kada zaglavite u prometu

Mnogi zaboravljaju na ovaj gumb na kontrolnoj ploči automobila, a on zapravo ima svoju (odličnu) svrhu. Pomoću njega se recirkulira zrak unutar vašeg automobila, umjesto da ga izvlači izvana. Mogao bi vam koristiti kada zaglavite u prometu kako biste izbjegli da zrak zagađen plinovima iz ostalih auta uđe u vaš. Samo pritisnite gumb za recirkulaciju kako biste isključili dovod zraka izvana. To možete učiniti i tijekom ljeta kako biste ohladili i osvježili unutrašnjost automobila.

Čarape na brisačima vjetrobrana

Izlazak iz kuće rano ujutro tijekom zime može biti težak, pogotovo ako vam se, osim vjetrobranskog stakla, zamrznu i brisači. Kako biste spriječili njihovo zamrzavanje, preko noći ih podignite i pokrijte starim čarapama. To će ih štititi od raznih štetnih utjecaja kao što su snijeg, led, kiša i ekstremna hladnoća.

Vlažnim novinama uklonite naljepnice s branika

Skidanje naljepnice s branika nakon duže vremena može biti prava muka, ali i ostaviti ružan trag na vašem automobilu. Kako biste to izbjegli, koristite stare novine koje ste prethodno navlažili toplom vodom. Naljepnicu također navlažite toplom vodom pa preko nje stavite novine (dovoljno vlažne da se zalijepe za branik). Pričekajte 10 minuta da voda prodre i otopi ljepilo te karticom ili strugalicom lagano prođite preko novina – naljepnica će otpasti s njima. Ako se koji dio naljepnice nije skinuo, ponovite postupak.

Uklonite hrđu Coca-Colom

Coca-Cola može biti koristan i jeftin način za uklanjanja mrlja i hrđe s metala i njihovih legura, zahvaljujući svojoj fosfornoj kiselini. Samo poprskajte željenu zahrđalu površinu Colom i pomoću četke (ili četkice za zube, ako je područje manje) dobro izribajte. Nakon toga područje očistite vodom kako biste uklonili ljepljivost i tragove čišćenja.

Daljinski upravljač automobila držite odvojeno od ključeva

Ovo je stvar zdravog razuma – daljinski upravljač je zgodno držati odvojeno od ključeva automobila u slučaju da vas opljačkaju, izbace iz automobila ili ga izgubite. Barem će vam ostati ključevi kojima možete ući i pokrenuti auto.

U zimskim mjesecima ne pokrećite automobil odmah

Baš kao i gotovo svi i sve, ni akumulatori u automobilu ne uživaju u ekstremno niskim temperaturama. Zapravo, niske temperature tijekom zime mogu biti stvarno štetne za akumulator ako ga najprije ne zagrijete. Samo uključite kratka svjetla i motor automobila kako bi se ugrijao, a pritom možete pokrenuti i radio te poslušati koju pjesmu dok čekate vrijeme za polazak.