Agencija za vodno područje Jadranskog mora: Za radove gospodarskoga društva Crpna stanica „Buško Blato“ nije potrebna suglasnost

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije proteklih je dana od Agencije za vodno područje Jadranskog mora zatražilo informacije o tomu je li gospodarsko društvo Crpna stanica „Buško Blato“ d.o.o. Podgradina zatražilo i dobilo od ove Agencije suglasnost za pražnjenje razine vode u Buškom jezeru.

U odgovoru Agencije ističu da od toga Društva nisu primili zahtjev za suglasnost o početku pripremnih radova u svezi investicije „Dovršetak izgradnje prve etape zbrtvljenja akumulacije Buško jezero“, ali da takva suglasnost nije ni potrebna.

Naime, u Agenciji pojašnjavaju da postupanje korisnika predmetnog objekta u periodu izvođenja predmetnih radova neće biti u suprotnosti s uvjetima utvrđenim vodnom dozvolom, odnosno, minimalna kota vode u akumulaciji neće pasti ispod 701 m.n.m. što prema „Planu pogona i održavanja objekata gornjeg horizonta HE Orlovac – CS Buško Blato“, predstavlja biološki minimum i minimum kotu na kojoj riblji fond nije ugrožen. Shodno tomu, za spomenute radove gospodarskoga društva Crpna stanica „Buško Blato“ nije potrebna suglasnost, niti je za isto ovoj Agenciji ispostavljen zahtjev od strane korisnika predmetnog objekta, navode između ostaloga u Agenciji za vodno područje Jadranskog mora.

Tomislavcity