Umirovljenici traže novo povećanje najnižih mirovina: “Na putu smo da doživimo hladnoću i glad, kao i tijekom rata”

Umirovljenici s najnižim primanjima ne mogu preživjeti ovakav udar na njihov skromni kućni proračun, pa je Savez udruga umirovljenika FBiH ponovno zatražio sastanak s predstavnicima Vlade FBiH, piše Večernji list.

Prema riječima predsjednika Saveza Redže Mehića traži se novo povećanje najnižih mirovina. – Od 1. lipnja ona iznosi 424 KM, ali ni to nije dovoljno za golo preživljavanje. Drugo pitanje koje smo delegirali jest to da zbog ovih divljanja cijena Vlada pronađe mogućnost za odobravanje jednokratne pomoći u visini koja se bude mogla osigurati. Onako kako to rade susjedne zemlje – kazao je za Avaz Mehić.

Od 350.000 umirovljenika u FBiH oko 75% ih ima primanja niža od 530 KM, što predstavlja katastrofu u situaciji kada cijene potrošačke košarice iznose više od 2600 KM. – Tih 500 KM za ljude koji trebaju platiti komunalne usluge, lijekove i hranu je ništa – kaže. Predložili su Vladi da se osmisle socijalni i ekonomski programi pomoći građanima, a u sklopu njih posebice ovoj populaciji. – Kroz različita sufinanciranja, od stanarine, komunalnih usluga, nabave lijekova, diferenciranu stopu PDV-a, ukidanje trošarina na gorivo – kaže Mehić.

Dodaje da bi sva sredstva ugrožene populacije izravno vratile proračunima jer radi se o ljudima koji ih troše u BiH. – Nije lijepo sjećati se rata, ali hladnoća i glad dvije su najteže stvari. Sad smo na putu da to doživimo jer vidite da gorivo, plin, ogrjevno drvo, pelet, naglo poskupljuju. Ne treba ljude prepadati, no oni su toga svjesni i već su itekako zabrinuti. Sumorna, neizvjesna i teška situacija – istaknuo je.