DRAMA U AUTOBUSU SARAJEVO – STOCKHOLM Vozač zaspao za volanom, tragediju spasio putnik

Putnici u autobusu “BISS Toursa” iz Zenice, koji je vozio na relaciji Sarajevo-Stockholm, doživjeli su pravu dramu u srijedu oko ponoći, kada je vozač zaspao, a oni na cesti zamalo doživjeli katastrofalnu saobraćajnu nesreću.

Vanja Smolić, putnik u ovom autobusu, ispričao je za “Nezavisne novine” da su oni koji su išli njim prestrašeni te da su samo zbog toga što su bili prisebni sačuvali svoje živote.

“Vozač je u jednom trenutku zaspao i to na oko 55 kilometara od Stockholma i krajnje destinacije. To se dogodilo oko ponoći, kada je bila mrkla noć, a u autobusu je bilo pet putnika i dva vozača. Ipak, bio sam priseban, shvatio sam da je vozač zaspao i da smo prešli u potpuno drugu traku. Skočio sam i uhvatio volan, da bi se drugi vozač, koji je također spavao, probudio i povukao ručnu kočnicu, te smo se nekako uspjeli zaustaviti nasred ceste”, kazao je Smolić.

Autobus je udario u bankinu i malo je oštećen.

“Velika je sreća da smo se uspjeli zaustaviti, iako je cesta bila zaleđena i vrlo je teško bilo upravljati u takvim uvjetima. Sretni smo što se nije ništa gore dogodilo, ali ostali putnici su prestrašeni i sada”, naveo je Smolić.

Tvrdi da je, kada je ušao u autobus u Banjoj Luci, vidio po vozačima da su ili iscrpljeni i umorni, ili bolesni, pa mu je nekako bilo čudno da će toliki put oni prijeći.

“Ovo je put koji traje 36 sati i potrebni su profesionalniji vozači, koji će svoj posao odrađivati kako treba. Neću sada ulaziti u to kolika oni primanja imaju i koliko rade, ali mislim da je život najbitniji. Ako su umorni, onda je tvrka koja ih je angažirala trebala odmorne vozače staviti da odrade tu turu, a ne da mi riskiramo živote”, kazao je Smolić.

Dodao je da su putnici bili

zahvalni zbog njegove prisebnosti u trenutku kada je vozač zaspao.

“Meni iskreno nije bitno to da me neko pohvali zbog toga što sam uspio reagirati, već da se tako nešto ne događa u budućnosti. Je li ljudski život vrijedan ikakvog novca? Sreća je što smo uspjeli zaustaviti autobus i što nije bilo ozlijeđenih”, naglasio je Smolić.

Ističe da su, nakon što su uspjeli zaustaviti autobus, izašli vani te da su bili u šoku i ostali nasred ceste neko vrijeme.

“Ono što dokazuje moje tvrdnje jest to da je vozač, čim smo izašli iz autobusa, samo pao. Prepao sam se da mu nije pozlilo i prišao sam da vidim što se događa. Nakon nekog vremena on je stajao nasred ceste i zamalo ga je pokupio kamion. Bukvalno sam ga u zadnjem trenutku sklonio s ceste. Putnici su me molili da vozim do Stockholma, ali ja nisam položio za autobus, pa je ipak drugi vozač uskočio, iako je trebao odmarati. Stvarno ne znam što se ovom vozaču dogodilo, pretpostavljam da je bio preumoran i iscrpljen, ali opet ponavljam da to nije vrijedno ljudskog života”, ispričao je Smolić.

“Nezavisne novine” pišu da su pokušali stupiti u kontakt s predstavnicima tvrtke “BISS Tours” iz Zenice, ali im je rečeno da ostave broj telefona i da će se nadređeni javiti. Međutim, do sada nisu dobili komentar.