Home > Magazin > Rimac 20. lipnja predstavlja novi Bugatti s V16 motorom

Rimac 20. lipnja predstavlja novi Bugatti s V16 motorom

Bugatti je nedavno otkrio oblik i raspored V16 motora, kao i njegov zvučni efekt, a izvršni direktor Mate Rimac dao je dodatne detalje u intervjuu na konferenciji Financial Times Future of the Car u Londonu.

Rimac objavio detalje

Rimac je otkrio da motor funkcionira bez prisilnog indukcijskog sustava, za razliku od svog W16 prethodnika koji je koristio četiri turbopunjača.

Motor će, dodao je, biti dug nevjerojatnih jedan metar, 400 mm duži od četverocilindra iz Chirona.

Unatoč tome i integraciji značajnog elementa električnog pogona, automobil će biti sličnog oblika kao njegov prethodnik, sugerirao je Rimac. Rekao je: “Eksterijer je evolucija. Još uvijek možete vidjeti vrlo prepoznatljiv Bugatti dizajn.”Sigurno je da špijunske fotografije koje kruže internetom posljednjih tjedana ukazuju na to da će imati poznatu siluetu, ali da će biti nešto niži i elegantniji od Chirona kojeg zamjenjuje.

Rimac, iako je najpoznatiji po električnim hiperautomobilima i opskrbi baterijske tehnologije globalnim proizvođačima automobila, rekao je da je bio ključna snaga u realizaciji V16 motora.

Rekao je da je “poslovni plan bio napraviti električni coupé-SUV tip vozila” prije nego što je njegova istoimena tvrtka preuzela Bugatti od Volkswagen Grupe.

“Uprava je govorila da sljedeći automobil mora biti električni”, dodao je, priznajući da bi preimenovana i redizajnirana verzija Rimac Nevere teoretski bila logična električna zamjena za Chirona. Ali održavanje razlike između dviju marki hiperautomobila, uz poštovanje naslijeđa Bugattija, dodao je, bilo je ključno. Rimac je rekao: “Vrlo lako i uvjerljivo možete napraviti Bugatti od Nevere – samo napravite drugačiji dizajn i to je to, ali mislio sam da je to potpuno pogrešno za marku”.

“Pobijedio sam u raspravi o električnom Bugattiju”

“Srećom, pobijedio sam u toj raspravi prije tri godine kada je elektrifikacija bila u modi, što više nije…”, referirao se Rimac na percipirani pad potražnje za električnim hiperautomobilima – priznajući da njegova tvrtka još uvijek nije prodala svih 150 Nevera.Rimac je kazao i da bi svaki Bugattijev pogonski agregat trebao bi biti “što emocionalniji”.

Pozivajući se na poznati slogan osnivača Ettorea Bugattija, rekao je: “Možete postići brojke snage koje imamo s V16 iz vrlo snažnog turbo V8, ali željeli smo da bude vrlo emotivan. Mora se osjećati posebno, jer ‘ako je usporediv, više nije Bugatti'”.

Sljedeći Bugatti bit će prvi serijski automobil nakon desetljeća koji će koristiti takav motor, posljednji je bio ultra-rijedak Cizeta-Moroder V16T 1991.

Bugatti nije dao više detalja o motoru, kao što je njegov kapacitet, ali je otkrio video najavu koja daje prvi dojam o zvuku motora. Razni izvještaji kažu da je motor kapaciteta 8.3 litre i da ga je razvio Cosworth, iako ni Bugatti ni britanska tvrtka nisu potvrdili te detalje.

Tvrtka opisuje svoj prvi hibridni pogonski sklop kao “neusporediv u svakom detalju” te kao “čistu inkarnaciju Bugattijevog DNK stvorenu za vječnosti”.

Index.hr