Zovko pozvala Komšića da prestane s napadima na Hrvatsku

“Sa zabrinjavajućom zebnjom gledam pozive bošnjačkog lidera Komšića i njegove prijetnje upućene Republici Hrvatskoj. Nadam se da će uskoro s tim prestati i da će se prestati s tim obraćanjem prema jednoj članici Europske unije“, rekla je Zovko.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozvala je u utorak člana BiH Predsjedništva Željka Komšića da prestane s napadima na Republiku Hrvatsku ocjenjujući te poteze zabrinjavajućim, te je ocijenila kako je za BiH od presudne važnosti uspostava novih vlasti nakon posljednjih izbora i izmjena Izbornog zakona.

“Sa zabrinjavajućom zebnjom gledam pozive bošnjačkog lidera Komšića i njegoveprijetnje upućene Republici Hrvatskoj.

Nadam se da će uskoro s tim prestati i da će se prestati s tim obraćanjem prema jednoj članici Europske unije”, rekla je Zovko sudjelujući u Strasbourgu na raspravi o izvješću o Bosni i Hercegovini za 2018. Željko Komšić izabran je za hrvatskog člana BiH Predsjedništva dominantno glasovima Bošnjaka, a predizbornu kampanju je vodio tvrdeći da Zagreb nastavlja provoditi agresiju na BiH, najavljivao je pokretanje zahtjeva za sudsko osporavanje izgradnje Pelješkog mosta.

Zbog njegova izbora najveći broj općina i županija u kojima su Hrvati u BiH u većini progalsili su ga nepoželjnom osobom. Kako su izvijestili iz ureda za informiranje EPP grupacije Zovko je pozvala predstavnike Europske unije da pomognu BiH kako bi konačno prešla iz Daytonske u Briselsku fazu “jer Dayton se već odavno prekršio, a Bruxelles nije još ni počeo”.

U izvješću o BiH uključeni su i amandmani zastupnice Zovko kojima poziva na donošenje Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda te na uspostavu Doma naroda Federacije sukladno odluci Ustavnog suda BiH u predmetu Bože Ljubića, kao i izjave Visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini i povjerenika za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.

Zovko je upozorila na važnost postizanja kompromisa u formiranju vlasti, koja mora odražavati načelo legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda.

Pozdravila je postizanje dogovora koji su u nedjelju postigli lideri hrvatske i srpske konstitutivne zajednice u Mostaru za ubrzanje formiranja novog Vijeća Ministara sukladno preporukama povjerenice Mogherini i povjerenika Hahna koju su dali nakon izbora.

Zovko je naglasila da se bošnjačka konstitutivna zajednica mora ohrabriti kako bi se priključila ovim naporima i da se što prije formira Vijeće ministara, jer je Bosna i Hercegovina suočena s gorućom migrantskom krizom poglavito u Unsko-sanskoj županiji sa sjedištem u Bihaću.