Znanstvenici tvrde da kava usporava proces starenja i sagorijeva masti

Stoljećima je kava ljudima širom svijeta omiljeni napitak bez kojeg ne mogu zamisliti jutro. Naučnici tvrde da konzumiranje kave u umjerenim količinama ima pozitivan utjecaj na naše zdravlje, a usporavanje procesa starenja i gubitak suvišnih kilograma samo su neki od brojnih benefita. Britanska studija u kojoj je sudjelovalo 500.000 ispitanika pokazala je da kava smanjuje rizik od prerane smrti. Naučnici smatraju da je razlog više 10.000 različitih kemijskih spojeva koje kava sadrži, a koji štite ćelije od oštećenja.

Istraživanje koje je provedeno na Harvardu pokazalo je da konzumiranje kave smanjuje rizik od smrti koja je uzrokovana kardiovaskularnim bolestima, moždanim udarom, ali i od dijabetesa, neuroloških bolesti i samoubojstva. Podaci iz istraživanja Framingham Heart pokazali su jaku povezanost između konzumiranja kave i manjeg srčanog rizika. Za svaku dodatnu šoljicu kave koju su ljudi popili, rizik od srčanog zastoja ili moždanog udara bio je manji za 8 posto u odnosu na one koji nisu konzumirali kavu. Slične rezultate pokazalo je i istraživanje koje je provedeno u Južnoj Koreji.

Konzumiranjem kave sagorijevate masnoće, pokazalo je istraživanje koje su proveli istraživači s Univerziteta u Nottinghamu u Engleskoj. Naime, rezultati njihovog istraživanja pokazali su da kava može pomoći u stimuliranju smeđih masnih rezervi, poznatih kao smeđe masno tkivo, koje igraju ključnu ulogu u brzini sagorijevanja kalorija. Iako nije poznato da li sagorijevanje masti pokreće kofein ili nešto drugo, ovo otkriće je veoma značajno jer bi moglo služiti za borbu protiv pretilosti i dijabetesa.

Ilustracija: Shutterstock

Osim toga, kava usporava proces starenja. Ovo je pokazala manja studija koja je provedena na Univerzitetu Stanford, no riječ je o teoriji koja je dobro definirana i prilično intrigantna. Ovo istraživanje pokazalo je da ispijanje kave zbog visokog sadržaja kofeina može spriječiti kemijske reakcije koje vremenom dovode do upalnih procesa u organizmu.

“Mnogi vole piti kavu ne znajući da od nje imaju direktnu korist”, rekao je Mark Davis, koautor studije i profesor mikrobiologije i imunologije na Stanfordu.

Studija koja je provedena na Univerzitetu u Torontu pokazala je da konzumiranje kave pozitivno utječe na zdravlje mozga i smanjuje rizik od pada kognitivnih funkcija. Istraživači su u ovoj studiji bili usredotočeni na jedan od 10.000 različitih kemijskih spojeva koje kava sadrži, a rezultati su pokazali smanjen rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Tajna je u spoju fenilindani koji se stvara prilikom kuhanja kave, a koji ometa spajanje amiloid-bete i tau proteina, koji su inače spojeni u mozgu pacijenata koji pate od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

I druga istraživanja pokazala su brojne dobrobiti kave, a stručnjaci tvrde da je peta šolja kave trenutak u kojem kofein počinje negativno utjecati na kardivaskularno zdravlje.