ZNAMO DA TO RADITE, ALI ODMAH PRESTANITE: Eksperti objasnili zašto mobitel nikako ne smijete puniti tijekom noći

Ne samo da punjenje mobitela noću stavlja u opasnost vas, već ta praksa nije dobra ni za vaš uređaj

Priznajte sami sebi: najpraktičnije je mobitel puniti noću dok spavate. Uključite ga u utičnicu pored kreveta i on vas ujutro dočeka 100 posto spreman. No, to nije baš najbolja ideja. Stručnjaci su upozorili kako spavanje pokraj mobitela koji se puni može biti loše za vas.

Prema Davidu Galeu iz eko-arhitektonskog poduzeća Gale & Snowden, ljudski živčani sustav radi na vrlo niskoj voltaži. “Naš mozak koristi električnu energiju za slanje poruka u mišiće. Iz tog razloga, nekima je teško zaspati pored mobitela ili bilo kojeg drugog uređaja koji se puni na struju”, objasnio je stručnjak za Mirror.

Također je važno ne držati mobitel koji se puni na krevetu ili ispod jastuka dok spavate jer postoji rizik od eksplozije ili zapaljenja. To je zato što se baterija zagrijava kad je uređaj spojen na struju, a ponekad se može toliko pregrijati da uzrokuje požar. Umjesto toga, trebali biste mobitel držati na tanjuriću dok se puni. “Ako se i zapali, tanjurić neće pokupiti vatru, nego će vas ipak donekle zaštititi”, rekao je stručnjak za potrošačke probleme Dominic Littlewood.

Ne samo da punjenje mobitela noću stavlja u opasnost vas, već ta praksa nije dobra ni za vaš uređaj. Naime, stručnjaci iz PC Advisora ne preporučuju punjenje baterije do kraja. “Možete vi ponekad napuniti mobitel na 100 posto, ali ako to stalno radite, nesvjesno skraćujete životni vijek baterije”, stoji na njihovoj mrežnoj stranici. Poruka je jasna: punjenje mobitela noću nije vrijedno tolikog rizika. Možda biste se radije za promjenu dobro naspavali.