Zlouporaba službenog položaja: Bivši načelnik Bosanskog Grahova dobio zatvorsku kaznu

Bivši načelnik Bosanskog Grahova Duško Radun, koji je krajem prošle godine podnio ostavku na pomenutu funkciju i prihvatio poslanički mandat u Skupštini HBŽ, pravosnažno je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Kako saznaje naš portal, Općinski sud u Livnu naredio je i da se Radunu oduzme imovinska korist pribavljena pomenutim krivičnim djelom, i to u visini od preko 23.500 KM. Naš portal dalje saznaje da je Radun umjesto zatvorske zatražio novčanu kaznu, imajući u vidu da je kazna niža od godinu dana, što mu je odobreno u zamjenu za 24.000 KM novčane kazne, pa će tako morati platiti ukupno više od 47.500 maraka.

Potvrdu pomenutih informacija dobili smo i od tajnice Općinskog suda u Livnu Marije Vile-Robović.

“Duško Radun je pravosnažno osuđen presudom Općinskog suda u Livnu br: 68 0 K 052233 19 K od 18. travnja ove godine, koja je pravosnažna sa danom 5. srpnja ove godine, zbog krivičnog djela Zlouporaba položaja ili ovlaštenja iz čl. 383. st. 2, u vezi sa st. 1. i čl. 55. Krivičnog zakona FBiH, te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci.

Od osuđenika je oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u ukupnom iznosu od 23.530,50 KM, u korist budžeta Općine Bosansko Grahovo”, navela je u odgovoru za eTrafiku  Vila-Robović.

Ona je dodala i da je na zahtjev osuđenika Sud donio i presudu o zamjeni kazne zatvora novčanom kaznom 68 0 K 052233 19 K2 od 19. srpanj ove godine.

“Ta kazna je pravosnažna sa danom 8. kolovoza, a kojom je kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci zamjenjena novčanom kaznom u iznosu od 24.000 KM, koju je dužan platiti u jednokratnom iznosu u roku od 30 dana po pravosnažnosti ove presude”, zaključila je naša sugovornica.

Inače, Radun je član Srpske napredne stranke, koji je na lokalnim izborima 2016. godine osvojio natpolovično povjerenje birača Bosanskog Grahova, ostavivši iza sebe kandidate dvije najveće stranke u Republici Srpskoj, SNSD i SDS.

Dvije godine kasnije, na Općim izborima 2018. godine, izabran je za poslanika u Skupštini HBŽ, nakon čega se odriče načelničkog mandata i politički angažman nastavlja u pomenutom parlamentu.

Etrafika.net