Živi s pola srca: ‘Skurili’ nove elektrode da mi spase život…

Željko je mislio da ima gripu, no mjesec dana poslije otkrilo se da je prehodao infarkt. Aneurizma kraj srca je prsnula, a on je jedva ostao živ. Veliki ožiljak na prsima podsjeća ga da se izvukao.

Po struci je trgovac, a prolaznici okretišta tramvaja na Črnomercu dobro ga poznaju jer upravo ondje prodaje voće i povrće. Uvijek vedar i nasmijan rado se šali sa svojim kupcima ne skrivajući da je ranije živio drugačijim životom koji ga je odveo na rub smrti.

foto: Luka Stanzl/PIXSELL

– Jelo se, pilo se i pušilo se. Pušio sam od tri do pet kutija cigareta na dan. I te 2004. godine, počeo sam se osjećati sve lošije. Imao sam bolove u kostima i mišićima, bio sam malaksao, čak se i neka temperatura pojavila. Otišao sam svom liječniku koji je odmah bez dvojbe utvrdio da imam gripu. Sve se poklapalo, taman je bila sezona gripe, a ja nisam imao razloga sumnjati u njegovu dijagnozu jer je bio stariji iskusan liječnik. Nikad prije nisam bio ozbiljnije bolestan niti su članovi moje obitelji patili od srčanih bolesti. Ma čak nisam ni znao što je to visoki tlak, priča Željko objašnjavajući kako nije dopustio da ga obična gripa uspori, nego je nastavio raditi.

foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Unatoč osjećaju slabosti s kojim se borio, i dalje je vozio kamione, prevozio robu, čekao na utovar ili istovar. A onda, mjesec dana poslije, na Zelenoj tržnici na Žitnjaku se prilikom utovara robe onesvijestio.

foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Ne sjećam se ničega, jer mi se samo zacrnilo pred očima. Kolege su odmah pozvali Hitnu. Do njihovog dolaska su me nekako prizvali k svijesti, ali ja nisam imao pojma što se zbiva oko mene. Došli su liječnici i ustanovili da imam strahovitu tahikardiju, da mi je srčani ritam iznad 300, a normala je oko 70 otkucaja. Utrpali su me u kola i požurili u prvu bolnicu u koju su mogli, a to je bio KB Merkur. Ja sam cijelo vrijeme bio malo pri svijesti, pa malo u nesvijesti. Ne znam kako su me doveli, ali liječnik koji me primio, toga se dobro sjećam, na meni je skurio nove elektrode defibrilatora, koliko su me pokušavali oživjeti. Na prsima sam imao crvene mrlje na mjestima gdje su me oživljavali. Situacija je bila kritična i rekli su da me ne mogu operirati ondje, nego me žele poslati u KB Zagreb, no nije bilo jasno bih li preživio transport do Rebra, prepričava on.

foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Sjeća se kako su liječnici više razgovarali sa njegovom suprugom koja je bila u pratnji, pa je tako i doznao što mu je.

24 sata