Zastupnički dom 16. srpnja bira rukovodstvo

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Elvir Karajbić (SDP) potvrdio je jučer u izjavi za Fenu da će sjednica tog Doma biti održana 16. srpnja kada će biti birano novo rukovodstvo te razmatran zakon o razvojačenim braniteljima i rebalans ovogodišnjeg federalnog proračuna.

Odlučeno je to jučer na sjednici Kolegija Doma, a Karajbić je također potvrdio da su stigli prijedlozi za novo rukovodstvo Doma nakon što je taj izbor zatražila novoformirana parlamentarna većina na prošloj sjednici Doma. Za novog predsjedatelja iz Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) predložen je Mirsad Zaimović, dok je iz Kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za dopredsjedatelja predložen Mladen Bošković, a vladajuća većina nije ponudila prijedlog za dopredsjedatelja iz reda srpskog naroda. Koalicijski partneri, dodaje Karajbić, SDA, HDZ, DF i SBB usuglasili su se oko tih prijedloga prema onom što je dostavljeno Kolegiju Zastupničkiog doma Parlamenta FBiH.

“Imenovanje novog rukovodstva bit će prva točka dnevnog reda sjednice te će novoizabrani predsjedati sjednicom kada će biti razmatran zakon o razvojačenim braniteljima i rebalans proračuna”, zaključio je Karajbić.

Naš list pak već je pisao kako zakonodavnu vlast u Federaciji BiH uskoro očekuje proces kroz koji će se potvrditi nova parlamentarna većina predvođena HDZ-om i strankama HNS-a te SDA-om, SBB-om i DF-om, a prvi potez koji bi mogao uslijediti je smjena aktualnog predsjedatelja Karajbića. Na protekloj sjednici ovoga Doma zatražen je prekid do izbora novog rukovodstva Zastupničkog doma, a na kraju je s 59 zastupnika “za” usvojen ovaj prijedlog koji zapravo znači kako nova buduća parlamentarna većina traži proces uspostave zakonodavne vlasti kako bi se osiguralo neometano funkcioniranje Doma.

Vlast će činiti pobjednici proteklih općih izbora u hrvatskom i bošnjačkom narodu.