Zastrašujuće: 11 tisuća mrtvih ptica palo s neba

Mještane močvarnih područja u Montani šokirao je zastrašujući događaj – više od 11.000 ptica palo je mrtvo s neba.

Stručnjaci tvrde da je gotovo trećina ptica u okolici Velikog jezera uginula ili pretrpila ozbiljne ozljede tijekom nevremena, kada je vjetar puhao brzinom od oko 112 kilometara na sat.

“Među pticama koje su preživjele na jezeru – oko pet posto divljih pataka i oko 40 posto pelikana i kormorana pokazuju znakove ozljeda ili poteškoće u kretanju. Mnogima su slomljena krila i razbijene lubanje, ili imaju ozljede unutarnjih organa”, kaže Justin Po, biolog i stručnjak za divlje životinje, prenosi b92.

Područje oko Velikog jezera je močvarno područje, a na ovom jezeru se u sezoni nastani na desetine ptica selica i ptica koje žive na vodenim površinama, uključujući patke, guske, kormorane, pelikane i galebove. Vlažno proljeće sa dosta kiša ispunilo je nivo jezera, a njegova površina iznosi oko 4.000 hektara.

Oluja sa gradom pogodila čak 13.000 ptica, od kojih je većina uginula. Ptice su odnijete na obalu tek četiri dana kasnije. Pretpostavlja se da mnoge od povrijeđenih ptica neće preživjeti.

Stručnjaci su zabrinuti da ovoliki broj mrtvih ptica može dovesti do širenja bolesti koje bi se prenijele na ostale ptice u lokalnom području. Na primjer, ptičji botulizam (Clostridium botulinum) opasan je toksin koji može rezultirati paralizom i neobičnim ponašanjem ostalih ptica koje bi se hranile leševima uginulih stvorenja, a tako nešto je vrlo vjerojatno u ovakvim slučajevima.