Zašto je smetala zastava Herceg Bosne na Rostov Areni?

Iako se činilo da je na utakmici Hrvatske i Islanda na Svjetskom prvenstvu sve prošlo u redu, Večernji list javlja o incidentu koji to demantira.

Nekoliko je redara došlo do skupine hrvatskih navijača iz Livna i naredili da im predaju zastavu pod izlikom da su obilježja na njoj zabranjena. Riječ je o trobojnici s latpisom Livno i grbom Herceg-Bosne.

Nejasno je kome je zastava zasmetala.

No, podsjetimo na FARE i djelovanje po pitanju Hrvatske.

Hrvatski nogometni savez odgovorio je u travnju 2015. na Stevanovićeve izjave u Jutarnjem listu ističući da se hrvatski partner FARE-a Zorana Stevanovića već nekoliko godina kontinuirano bavi prijavljivanjem hrvatskih navijača Uefi i uvelike je zaslužna za mnogobrojne kazne i prazne tribine na reprezentativnim utakmicama.

U sklopu akcije u 2014. godini, Stevanović je bio organizator i sudionik međunarodnog nogometnog turnira koji se održao u Surčinu, u Srbiji, na kojem je kako navode na stranicama Udruge, poslana jasna poruka da na nogometnim stadionima nema mjesta mržnji, rasizmu, nacionalizmu te ostalim oblicima diskriminacije.

FARE, Zoran Stevanović i Željko Jovanović

Prema izvješću iz Ureda za udruge, “Korak ispred” je 2011. godine samo od države dobila preko 160.000 kuna, dok je 2012. godine za svoju djelatnost nagrađena i poveljom ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Željka Jovanovića.

Prije europske nogometne smotre u Poljskoj i Ukrajini u Ministarstvu prosvjete, znanosti i sporta promoviran je Regionalni info centar iz Rijeke na čelu kojeg se nalazio Zoran Stevanović. Štoviše, u cilju toga, sam ministar Željko Jovanović s dotičnom udrugom potpisao je Povelju o suradnji, koja bi trebala obuhvaćati i otvaranje svojevrsnih navijačkih veleposlanstava u Poljskoj.

Zoran Stevanović, očito je uživao podršku i ministra Željka Jovanovića, postavio se kao arbitar koja određuje što hrvatski navijači smiju, a što ne. A njegova je “ljubav“ prema Hrvatskoj, državi u kojoj i od koje živi, tolika da mu, prema riječima Damira Vrbanovića, smeta i samo ime Vukovar, budući da je njegova udruga tražila i da se sve na čemu piše Vukovar ukloni sa stadiona, upozorio je Damir Vrbanović na HRT-u.

Tako se obljetnica pada Vukovara, prema Vrbanovićevim riječima u studenome 2013., nije mogla obilježiti na Maksimiru pred navijačima i kamerama HRT-a koje su prenosile tu utakmicu. Vrbanović je dodao i kako je Stevanović prijavio FIFA-i HNS-ovu želju da se prije utakmice održi i minuta šutnje za žrtve vukovarske tragedije.

Nisu izostajale prijave niti nakon skandiranja – U boj u boj…, upozorili su iz udruge navijača “Uvijek vjerni”.

Izvršni direktor udruge Korak ispred Zoran Stevanović u razgovoru za jedne dnevne novine kazao je kako oni nisu prijavili Šimunića. No Vrbanović je to odbacio i rekao: “Jesu, oni su prijavili Šimunića. Imam njihovu prijavu na stolu”, kazao je tada izvršni predsjednik HNS-a.

Narod.hr/VečernjiList