Zaplijenjeno 24 tone steroida u najvećoj antidoping akciji ikad

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je skupa sa ostalih 32 države, INTERPOL-om, Zajedničkim istražnim centrom (JRC), Europskim uredom protiv prevara (OLAF), Svjetskom antidoping agencijom (WADA) sudjelovala u EUROPOL-ovoj velikoj operaciji „VIRIBUS“ usmjerenoj protiv prometa doping susptancama i lažnim lijekovima.

Operacija obavljena pod vodstvom talijanskih karabinijera i Financijske jedinice grčke policije je najveća svjetska akcija ovog tipa ikad i u ime Bosne i Hercegovine aktivnosti je koordinirao pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu Amir Avdagić, zajedno s predstavnicima Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Jedan od glavnih ciljeva operacije je bilo zatvaranje tajnih laboratorija: detektirano je i zatvoreno njih ukupno 9 te je zaplijenjneno skoro 34 tone steroidnog praha. Također, obavljeno je 1357 doping testova i provjera na raznim sportskim natjecanjima.

Rezultati operacije „Viribus“ su sljedeći:
– 3,8 milijuna zaplijenjenih zabranjenih supstanci i lažnih lijekova (uključujući doping supstance, suplemenata, lijekova i sportskih dodataka prehrani);
– Razbijeno je 17 organiziranih grupa;
– Detektirano i zatvoreno 9 ilegalnih laboratorija;
– Uhićene 234 osumnjičene osobe;
– Otvoreno 839 krivičnih slučajeva;
– Prijavljeno više od 1000 osoba zbog proizvodnje, stavljanja u promet i upotrebe doping supstanci.

Operacija je također i utvrdila da:
– Trgovci na veliko uvoze ogromne količine steroida kako bi opskrbili ilegalno tržište;
– Amaterski sportisti, biciklisti i bodibilderi kupuju manje pakete steroida, uglavnom iz Azije ili istočne Europe, kako bi ih distribuirali u teretanama;
– Pojačano korištenje društvenih mreža za reklamiranje, promociju i prodaju doping supstanci;
– Kontinuirani rast neovlaštenih i nereguliranih online apoteka, naročito na „dark webu“;
– veća upotreba dopunjivih kreditnih kartica i kriptovaluta za plaćanje usluga.

Zadnjih 20 godina upotreba anaboličkih steroida je značajno porasla. Trgovina doping susptancama je uobičajeno decentralizirana i vrlo fleksibilna, otvorena za svakog ko ih želi naručiti putem interneta ili otputovati u zemlju u kojoj se one proizvode i kupiti ogromne količine od ovlaštenih proizvođača. Uglavnom konačni konzumenti, obično bodibilderi i ovisnici o vježbanju, određuju konačnu šemu trgovine.

Anabolički steroidi se koriste za povećanje izdržljivosti i performansi, redukciju tjelesne masti i stimulaciju rasta mišića. Međutim, korisnici riskiraju srčani udar, obolijevanje od arterioskleroze, oštećenja reproduktivnog sistema, jetre, bubrega, te raka.