Zabrinjavajući podatci Federalnog zavoda za statistiku, u HBŽ rođeno 39 djece, a umrle su 74 osobe

Sve nas je manje. Manje se djece rađa, manje se udajemo, ženimo, a samo nas više umire.

Ovo potvrđuju i posljednji statistički podaci Federalnog zavoda za statistiku objavljeni danas, prema kojima je prirodni priraštaj u svibnju ove godine bio minus 322. Što će reći da je u tom mjesecu 1.489 novorođenih, a umrlo 1.811 stanovnika Federacije.

Tako je nastavljen trend negativnog prirodnog priraštaja, koji, slijedeći statistiku, ukazuje na zabrinjavajuće podatke. Ako to uopće ikoga i brine.

U skladu s tim idu i podaci o sklapanju novih obitelji. Tako je u svibnju sklopljeno 658 brakova u cijeloj Federaciji, a rastavljeno je 130 parova.

Po županijama to izgleda ovako.

U svibnju je najmanje djece rođeno u Bosansko-podrinjskoj županiji, samo 13, i to 5 dječaka i 8 djevojčica. Umrlih je 23. U ovoj županiji sklopljeno je samo šest brakova. Rastavljenih, na sreću, nije bilo.

U Hercegbosanskoj županiji rođeno je svega 39. djece. Umrle su 74 osobe. Zaključena su 23 braka, tri su se para rastavila.

U Posavini se u svibnju rodilo tek 11 djece. Deset parova reklo je sudbonosno „da“, tri para opet jedno drugom „ne“.

Po broju beba u svibnju je Županija Sarajevo, gdje ih je rođeno 323, 185 dječaka, 138 djevojčica. No, Sarajevo s 90 zaključenih brakova nije rekorder, već Unsko-sanska županija, gdje se vjenčalo 107 parova. U toj županiji bilježe i rekorde kad su rastave u pitanju. Čak 41 u jednom mjesecu.

U ZHŽ-u rođene su 42 bebe, u HNŽ-u 149. Kada su u pitanju brakovi, u ZHŽ-u je sklopljeno 55 brakova, a razvedeno tri. U HNŽ-u sklopljeno je 75 brakova, a razvedeno je osam parova.

Inače, u Federaciji je, prema dostupnim podacima, u tom mjesecu rođeno 909 dječaka i 902 djevojčice.

Ukupno je zaključeno 658 brakova. Zabilježeno je 130 razvoda.

Avaz.ba