Zabrinjavajuće! Mladi u BiH ne znaju što je ekstremizam i ne smatraju ga negativnim

epaselect epa05998662 A Filipino government troop conducts patrol on a reclaimed former Maute stronghold in Marawi City, Mindanao Island, southern Philippines, 30 May 2017, as fighting between Islamist militants and government forces continues. According to news reports, more than a 100 people have been killed in ongoing clashes between rebels and the Philippine army in Marawi in southern Philippines, a government spokesperson said. At least four rebels from the Maute group – with links to the so-called Islamic State (IS or ISIS, ISIL) – and two soldiers were killed on 30 May, government spokesperson Ernesto Abella, said in a press conference. Since the clashes broke out a week ago, the number of casualties has climbed to 104, including 19 civilians, 65 rebels, 17 soldiers and three police officers. The clashes began on 23 May when an army offensive to capture Isnilon Hapilon, leader of the terrorist group Abu Sayyaf, also loyal to the IS, and who was sheltered by members of the Maute group in Marawi, had failed. EPA/FRANCIS R. MALASIG

Centar za društvena istraživanja Global Analitika iz Sarajeva je na konferenciji u hotelu Holiday za predstavnike nadležnih institucija, nevladinog sektora i medija predstavio rezultate projekta pod nazivom NO EXTREMISM, koji je realiziran širom Bosne i Hercegovine uz podršku Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država.

Ne razumiju pojam ekstremizma

Na konferenciji, kao završnoj aktivnosti navedenog projekta, predstavljeni su i rezultati istraživanja o podložnosti mladih utjecajima ekstremnih ideologija. Rezultati istraživanja su još jednom naglasili značaj nevladinog sektora, sveobuhvatnog i adekvatnog pristupa u preventivnom pristupu u suprotstavljanju ekstremizmu i radikalizaciji.

Voditelj istraživanja i ekspert za sigurnosna pitanja, dr. Safet Mušić, je  u svom izlaganju naglasio da je prema rezultatima istraživanja zabrinjavajuće da 80 posto ispitanika uopće ne razumije pojam ekstremizma, niti percipira ekstremizam kao negativnu pojavu, niti pojavu koja može ugroziti sigurnost građana.

Osim što mladi nisu svjesni opasnosti koje nosi ekstremizam i radikalizacija, rezultati istraživanja su pokazali kako mladi uopće nemaju informacija o već postojećim preventivnim programima.

Govor mržnje, novi faktor radikalizacije

Također su sudionici istraživanja naglasili da aktivnosti koje se provode u njihovim zajednicama, nisu prilagođene njihovom uzrastu, ali i da govor mržnje može biti novi faktor radikalizacije, što je novouspostavljena teorija koja je specifična za Bosnu i Hercegovinu.

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 356 mladih osoba, uzrasta od 18 do 25 godina, sprovedeno je u 16 općina i lokalnih zajednica, s naglaskom na lokacijama na kojima su već zabilježena ekstremistička ponašanja.

Sudionici konferencije su prilikom usvajanja zaključaka, naglasili važnost uključivanja kompetentnih stručnjaka  u ovu  problematika  i u rad sa mladima, ali i razvoj adekvatnog i planskog rada u zajednicama širom Bosne i Hercegovine, s ciljem jačanja otpornosti mladih na ekstremne ideologije, priopćava Global Analitika.

Literarno i likovno natjecanje

Osim rezultata istraživanja, završnica projekta okrunjena je uručivanjem nagrada pobjednicima literarnog i likovnog natjecanja, u kojem su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine.

Pobjednici likovnog natjecanja za učenike osnovnih škola pod nazivom “Nacrtaj svog superheroja” su Škola u bolnici KCUS (područno odjeljenje OŠ “Vrhbosna” Sarajevo), Zijad Avdičević (OŠ Teočak) i Ranija Čampara (OŠ “Skender Kulenović” Sarajevo). Dok su pobjednici iz srednjih škola za literarno natjecanje pod nazivom “Snaga riječi za mir”, Amar Kodro iz Mostara, Dženita Ibišević iz Srebrenice i Ema Brljak iz Žepča. Predstavnici  Veleposlanstva SAD-a i Global Analitike posjetili su Škola u bolnici, koja egzistira već 15 godina u okviru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kako bi uručila nagrade.