Za 53 sata ispraznili 23 bankomata u cijeloj Federaciji

Trojica ukrajinskih državljana koji su sa bankomata Sberbanke u Federaciji BiH podigli najmanje 2,7 miliona maraka na teritoriji BiH boravili su svega 53 sata. Za to vrijeme, barem prema javnoj verziji, uspjeli su obraditi 23 bankomata Sberbanke i to u Brčkom, Orašju, Tuzli, Lukavcu, Kladnju, Vogošći, Sarajevu, Kiseljaku, Kreševu, Hadžićima, Ilidži, Mostaru, Čitluku, Zenici, Kaknju i na kraju u Bihaću. Iako su im još u petak, tijekom radnog dana, ispraznili dio bankomata, ruska Sberbanka nije primijetila ništa sporno, pa je tek u ponedjeljak, dan nakon što je policija uhitila dvojicu od trojice Ukrajinaca, poslala obavijest Agenciji za bankarstvo da im je neko iz bankomata otuđio 2,7 miliona maraka.  

SLUČAJNO OTKRIVENI

Službeno, Aleksandar Zajcev, Dmitro Bojko i Jaroslav Titarenko u Bosnu i Hercegovinu su, iz Srbije, ušli preko Graničnog prijelaza Šepak kod Zvornika, i to 31. siječnja u 7 sati i 18 minuta. Dva dana kasnije, odnosno 2. veljače oko 12 sati i 20 minuta, Bojko i Zajcev su uhićeni nakon što ih je bihaćka policija slučajno otkrila. Titarenko je uspio pobjeći, a policijske agencije u BiH raspolažu informacijama da je on dan kasnije ušao u Mađarsku. Pripadnici MUP-a USK-a pronašli su kod Zajceva i Bojka oko 100 tisuća maraka, dok preostalih 2,6 miliona maraka, koliko je prema tvrdnjama Sberbanke nestalo, do sada nije pronađeno. Uhićeni Ukrajinci nisu surađivali s policijom, te nisu otkrili detalje i razloge svoje akcije.

(Aleksandar Zajcev)

Prema informacijama Žurnala, Zajcev i Bojko dolazili su u Bosnu i Hercegovinu krajem prosinca prošle godine. Zabilježeno je, naime, da su oni 6. prosinca, oko 6 sati i 30 minuta, ušli na teritoriju BiH preko Graničnog prijelaza Karakaj kod Zvornika. Četiri dana kasnije, 10. prosinca oko 22 sata, Aleksandar Zajcev i Dmitro Bojko izašli su iz Bosne i Hercegovine preko Graničnog prijelaza Ljubovija kod Bratunca. Jaroslav Titarenko tada nije dolazio u BiH. 

(Dmitro Bojko)

Trojica Ukrajinaca, sumnja policija, boravili su posljednje vrijeme uglavnom na terotiriji Crne Gore, Srbije i BiH. Upravo u Srbiji i nabavljene su kartice putem kojih su, koristeći specijalni softver, Ukrajinci podigli novac sa bankomata. 

(Odbjegli Jaroslav Titarenko)

Sberbanka priopćila je da je vlasnik bankomata u BiH firma Payten. U sudskom registru je navedeno da je vlasnik sarajevske firme Payten poljska kompanija Payten spolka z organiczona odpowiedzialnoscia spolka komandytowa registrirana u ožujku 2019. godine. 

OMILJENI BANKOMATI

Ova kompanija održava bankomate i drugih banaka u BiH, ali Ukrajinci su isključivo novac podizali sa bankomata Sberbanke instaliranih na teritoriji Federacije BiH i Brčko distrikta. Ova oprema, utvrđeno je dosadašnjom istragom iskorištena u 23 bankomata. To znači da je u prosjeku u svakom bankomatu bilo oko 117 hiljada maraka. Iako su Ukrajinci svoju akciju u BiH započeli tijekom radnog dana, u petak 31. siječnja, Sberbanka je nestanak novca primijetila tri dana kasnije i to nakon slučajnog uhićenja Zajceva i Bojka. Novac koji je otuđen je osiguran, tako da ruska Sberbanka, faktički, nije pretrpjela nikakvu materijalnu štetu. Novac koji je otuđen iz bankomata nije pronađen. 

Uhićenii ukrajinski državljani ne žele surađivati. Preko Sberbanke Ruska Federacija je širila svoj utjecaj na Balkanu. 

Žurnal.info