VUČIĆ: Jesam li milijun puta ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Berlinu da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da nijednom to nije negirala, te podsjetio da BiH nije priznala nezavisnost Kosova.

On je zapitao treba li sad treba objašnjavati predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću, koji je rekao da ga plaši prekrajanje granica, da Srbija nije za prekrajanje granica i da poštuje teritorijalni integritet BiH.

“BiH, koliko znam, nije priznala nezavisnost Kosova. Zvizdić je mogao misliti na jedne granice – da je Kosovo dio Srbije, pa nema prekrajanja granica. Hvala Zvizdiću što poštuje granice Srbije. A ako je mislio da nema prekrajanja granica u smislu da je Kosovo nezavisna država, čudan mu neki princip, da ima prekrajanja granica Srbiji, a nema drugima”, rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara u Berlinu da su pojedini mediji prenijeli pisanje “Economista” da želi razgraničenje Prištine kako bi pripojio Republiku Srpska Srbiji, Vučić je rekao da “oni nađu neke analitičare koji izgovore laže”.

“Jesam li milijun puta ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH? Je li se dogodilo jednom da sam negirao? Nikada”, naveo je, dodajući da, s druge strane, albanski premijer Edi Rama često govori o ujedinjenju s Kosovom, i na to nitko ništa ne kaže, dok reagiraju na ono što nije istina./Srna/HMS/