Vlast najavljuje – rast prosječne plaće na 1.000 KM!

– Bosna i Hercegovina mora smanjiti poreze. Porez na rad, porez na život. Treba smanjiti opterećenje na isplaćene plaće na nivo od 50 posto. To će omogućiti poslodavcima da ne traže dodatne načine za isplatu gotovog novca radnicima i stvorit će se sasvim realni uslovi da se plate povećaju na 1.000 maraka, pojašnjava Zoran Pavlović, ekonomist

U predizbornoj kamapanji su se obećavale veće plaće. Iste poruke od predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodika su stigle i kasnije, a prema najavama vlasti prosječna plaća bi mogla porasti za blizu 120 KM i iznosti 1.000 maraka. Građani kažu da je to olakšanje, ali ne i trajno rješenje.

Rast cijena goriva u nekoliko navrata tokom prošle godine doveo je i do poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Cijena sindikalne potrošačke korpe dostigla je skoro 1.900 KM. Najava vlasti da bi prosječna plaća mogla ići do 1.000, kažu građani obradovala ih je, ali ne i riješila probleme.

Zaustaviti rad na crno, zaraditi više, uvoditi nove tehnologije i sačuvati radnike – cilj je i poslodavaca. Povećanje prosječne plaće je realno očekivati jer su stigla i ohrabrujuća obećanja vlasti, kažu iz Unije udruženja poslodavaca.

“Ono što je bitno jeste da je Vlada spremna da se odrekne dijela prihoda koje bi ona ostvarila kroz povećanje plaća i tako bi pomogla da taj rast plaća u privredi bude veći. Prema tome, to je realno i cilj poslodavaca je da plaća raste, naravno iz ekonomskih, ne deklerativno već ekonomskih kriterija”, tvrdi Saša Trivić, Unije udruženja poslodavaca RS, piše N1.

Računica je jasna, sa povećanjem plaće raste i potrošnja, ali i proizvodnja.

“Bosna i Hercegovina mora da smanji poreze. Porez na rad, porez na život. Treba smanjiti opterećenje na isplaćene plaće na nivo od 50 posto. To će omogućiti poslodavcima da ne traže dodatne načine za isplatu gotovog novca radnicima i stvorit će se sasvim realni uvjeti da se plaće povećaju na 1.000 maraka”, pojašnjava Zoran Pavlović, ekonomist.

Dok se čekaju ispunjenja obećanja političara građani Bosne i Hercegovine će raspoređivati prosječnu plaću od 894 KM, što je blizu 460 eura. Nije mnogo bolja situacija ni u zemljama u regionu. Prosječna plaća u Srbiji iznosi oko 430 eura, u Crnoj Gori 510, a Hrvatskoj 840.

OSLOBOĐENJE PORTAL