Vjetrovi nam sprašili lice. Srećom, imamo obraz

18.2. – Ponedjeljak Novi prvi Amerikanac u BiH tiho je stigao. Tiho je i čelnik HDZ-a, Dragan Čović, rekao, nakon galame da neće ići tako lako, kako nema uvjetovanja. Potom je sveta trojka neizbježne koalicije – HDZ BiH, SDA i SNSD, rekla kako još nije postigla dogovor o vlasti. Preživjeli smo još jedno sjedanje bezveze. Ne znamo o čijem trošku, ali znamo na čiji gubitak. Sve više ljudi vjeruje da je zemlja ravna ploča. Nama je, čini se, strpljivima do besvijesti, odavno sve ravno.

19.2. – Utorak I tek u tehničkom mandatu pukne u Vladi Federacije pa se zbog neslaganja onih iz SDA s onima iz SBB-a i HDZ-a BiH prekinula sjednica. Zapelo je oko dnevnog reda. Uspjela je Vlada usvojiti Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH. Značilo bi to, barem na papiru, da će, kako tvrdi Vlada, zapošljavanja biti ”zasnovana na znanjima i sposobnostima”. Naravno da se u BiH ne mogu pronaći oni koji vjeruju u to. U njoj su ostali samo oni koji vjeruju da će nekim našteljenim čudom doći do posla. Papir, jasno je to i onima koji su prije svađe podigli ruke, svašta trpi. Papir trpi i 3,6 milijuna za urede ovih koji dužu ruke. S jedne strane čitamo kako, unatoč kreditima, nije napravljen niti jedan metar autoceste, a s druge strane dobivamo smiješak uz priopćenje kako smo podigli novi kredit za koridor koji kao da vodi u beskraj. S treće, vidjeli smo dirljiv susret Milorada Dodika i prvog čovjeka Amerike u BiH, kojim je veliki Dodik prekršio puno svojih galama: Homoseksualac mu je kročio u ured, iako je rekao da se to nikad neće dogoditi, sjedili su pod velikom lusterom i pred dvije zastave. Ali ne i onom Republike Srpske.

20.2. – Srijeda Federacija je dobila Dom naroda i proračun. Odahnuli su oni kojima odavno nije kasnila plaća. Odahnuli su i oni koji su se bojali da će dvojac iz bivšeg Predsjedništva stvarno na zavod za zapošljavanje. Dragan Čović i Bakir Izetbegović će u državni dom naroda. S njima će i Fahrudin Radončić koji je porazgovarao s Malim Princom o koaliciji. Dogovor nije pao, ali nije ni propao. Europljani su sjeli s trenutnim Predsjedništvom. Trebaju nam vlast i reforme. Mi toga, odavno, nemamo.

21.2. – Četvrtak Nitko ne trza na vijest da postoji snimka ubojstva Davida Dragičevića. Kao da nam je svakog ubojstva tri dana dosta. Dosta nam je i milijuna koji nam nestaju pred očima. Svetoj trojci u Predsjedništvu nad glavom će biti krov od 2,2 milijuna KM. I Dragan Čavić će, nakon stiska ruke prijateljstvu s Miloradom Dodikom, pod siguran krov. Nagrada je, izgleda, mjesto direktora Elektrokrajine. S druge strane, Ilija Cvitanović propustio je nagradu. Zlatko Miletić, koji tvrdi da mu je sud više puta dokazao da je Hrvat, sjest će u Dom naroda. Oni, kojima nisu dosadile sve naše ljubavi, prisjetili su se kako Bakir Izetbegović više nije kreten nakon ”državničkih” izljeva ljubavi Fahrudina Radončića.

22.2. – Petak Nakon što je jedan od važnijih europskih izvještaja o našoj zemlji potvrdio da nitko ničim nije mrdnuo da stranke na razne načine ne kradu novac od građana dočekali smo objavu da su se najniže mirovine podigle za 11 maraka. Obilan narod. Očito, ne zna s velikim brojkama. Njih su za sebe uzeli oni s članskim iskaznicama. I ne puštaju ih. Kardinal Puljić rekao je da je i u Crkvi u bih bilo zlostavljanja. No, kaže, slučajevi su proslijeđeni dalje. Nije, kaže kardinal, naše pravosuđe doraslo tome. Nitko u BiH nije dorastao suočiti se s lošim sobom.

23.2. – Subota Vjetar je poharao Hercegovinu. Sve što smo zanemarivali, vjetrovi su nam sprašili u lice. Srećom, imamo obraz.

24.2. – Nedjelja BiH je nakon dvije godine odgovorila na europska pitanja. Svima u regiji trebalo je od dva do pet mjeseci da to učine. Mi jednostavno nemamo odgovora sami na sebe. Zbrajaju se štete nakon vjetra. Valjda je onaj višemilijunski krov ostao netaknut.