Više od tisuću ljudi ispred centrale HDZ-a u Mostaru

Radnici Aluminija i građani koji ima pružaju podršku okupili su se ispred zgrade HDZ-a BiH koju osigurava policija. Ispred zgrade pale se svijeće, uzvijekuje se ”Lopovi!”, ”Dragane, lopove!” te se pjeva ”Ponosna moja je zemlja Hercegovina”..

”Po dogovoru je bilo da je sastanak u 12 ovdje. Da bi došlo do promjene dogovora, moraju sudjelovati obje strane”, rekao je Pero Bebek, predsjednik Skupštine sindikata Aluminija.

Romeo Biokšić iz Nezavisnog sindikata uposlenika kaže kako su ih zvali na sastanak u krug tvornice, ali da oni to ne žele.

”Pozvani su i od uprave rekli smo da nećemo dolje nego ovdje. Od toga nećemo odustati. Želimo da s predstavnicima sindikata održi sastanak kako je dogovoreno. Nemam riječi za njegovo (Čovićevo, op.a.) ponašanje. Žalosno”, rekao je Biokšić.

Rekao je kako su više putra u zadnjih godinu dana tražili sastanak u središnjici i s predsjednikom i hrvatskim ministrima.

Među radnicima su i građani koji su pozvani da im pruže podršku.

”U pedesetoj godini moram razmišljati kako ću u Njemačku”, rekao je jedan od radnika novinarima.

Djelatnik Aluminija, koji je s malim djetetom došao pred zgradu, rekao je kako je ovo što je urađeno katastrofa za sve.

”Idem u Njemačku. Ne zanima me koja je stranka i koja partija. Ja znam da neću imat kruha”, rekao je radnik koji 15 godina radi u Aluminiju. ”Šta nam rade naši? Gdje je Čović? Sram ga bilo, ostavio je na cjedilu hrvatski narod. Svi su krivi. Ovo je sramota šta nam rade”, rekao je djelatnik koji je 39 godina radio u mostarskoj tvornici.

”Nemojte misliti samo da Hercegovina živi od ovoga. Aluminijski je i Bosna i Hrvatska. Ja još ne mogu doći sebi”, rekao je građanin rekavši kako je kao ratni vojni invalid na rubu.

Naime, iako je jučer dogovoreno da će čelnik stranke Dragan Čović primiti predstavnike radnika u središnjici stranke, jutros je priopćeno kako on u podne ide u tvornicu kako bi se tamo susreo s Upravom.

”Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović obići će danas mostarski Aluminij, te će se sastati sa menadžmentom, Nadzornim odborom i sindikatom Aluminija. Prilikom sastanka razgovarat će se o trenutnom stanju i problemima te mogućnostima za rješenje kratkoročne i dugoročne situacije u Aluminiju. Sastanak će se održati u 12.00 sati u prostorijama Upravne zgrade Aluminija”, stoji u priopćenju stranke.

Radnici su obznanili kako ne pristaju na sastanak u krugu poduzeća nego da žele razgovarati u središnjici stranke.