Više od 90 posto ilegalnih migranata bez dokumenata

Od početka ove godine policija Republike Srpske otkrila je 3.063 migranta koji su ilegalno ušli u BiH, a najviše na području Policijske uprave Bijeljina, 1.265, pri čemu u više od 90 posto slučajeva ilegalni migranti nisu imali identifikacijske dokumente. Istodobno, 90 posto ilegalnih migranata je izrazilo namjeru za azil, iako je stvarni zahtjev za azil podnijelo manje od 10 posto.

Navedeni podaci samo su neki od iznesenih u Informaciji o radu Koordinacijskog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorija Republike Srpske, a koja je jučer dobila podršku Vlade Republike Srpske. Kada je riječ o cjelokupnom području Bosne u Hercegovine, u istoj se informaciji navodi kako je od početka godine registrirano više od 13 tisuća ilegalnih migranata, a gledajući po pojedinim državama iz kojih dolaze, najviše je državljana Pakistana, Sirije, Irana, Afganistana i Iraka.

Pored Bijeljnine koja je, kako se vidi, u najvećoj mjeri pogođena migrantskim valom, ilegalni migranti su otkrivani i u na području drugih policijskih uprava, pa su tako na području koje pokriva Policijska uprava Zvornik otkrivena 452 migranta, a na području Policijskih uprava Trebinje 268, Istočno Sarajevo 232, Foča 228, Banjaluka 221, Prijedor 166, Gradiška 143, Doboj 83 i Mrkonjić Grad pet migranata.

Borba protiv krijumčara

Jasno je da migrantska kriza sa sobom nosi i problematiku krijumčarenja ljudi, a u kontekstu borbe protiv te pošasti treba naglasili kako je MUP RS-a do kraja kolovoza Tužiteljstvu BiH podnio 23 izvješća protiv 28 osoba zbog osnova sumnje da su počinili 25 kaznenih djela krijumčarenje ljudi, a jedno kazneno djelo se odnosi na organizirani kriminal u vezi sa krijumčarenjem ljudima

Kada je pak riječ o ponašanju ilegalnih migranata koji prolaze preko RS-a, osim uznemirenja građana u mjestima u kojima se pojavljuju, za sada na području Republike Srpske nisu zabilježena kaznena djela ili narušavanje javnog reda i mira od migranata, prvenstveno zato što policija Republike Srpske poduzima odgovarajuće preventivne aktivnosti, odnosno ne dozvoljava kretanje ilegalnih migranata bez nadzora.

U Informaciji se navodi i kako je intenzivirana suradnja policijskih uprava i lokalnih zajednica, te suradnja sa građanima kada je riječ o pronalaženju migranata i njihovog brzog prolaska preko teritorija Republike Srpske, a policija će nastaviti pojačan rad na području svih policijskih uprava na identificiranju osoba koje se bave krijumčarenjem ljudi i rješavanju problematike koja se odnosi na ilegalne migracije.

Stanje u Bihaću

S druge pak strane, posljednjih dana svjedočili smo dvama incidentima na području Bihaća, a o tim slučajevima u razgovoru za N1 govorio je premijer Unsko-sanske županije Husein Rošić. Kaže kako se incidenti događaju zato što je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) tražila da pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutarnjih poslova USŽ-a ne budu više prisutni na lokaciji Đačkog doma.

„Zato se takve stvari događaju… Zaštitarske agencije koje su  angažirane gore da budu pristune nisu dovoljno educirane da mogu kontrolirati takvu situaciju. Kada je riječ o ostalim dijelovima grada Bihaća gdje su prisutne jedinice MUP-a situacija je zadovoljavajuća sa sigurnosnog aspekta i tu imamo potpunu kontrolu“, kazao je on. Izrazio je žaljenje zbog navedenih slučajeva te kaže kako nije bilo potrebe da se traži izmještanje MUP-a.

Dnevni list