Veleposlanstvo SAD-a poziva vlasti u BiH da omoguće održavanje povorke ponosa

Američko veleposlanstvo u BiH u ponedjeljak je pozvalo vlasti Sarajevske županije da omoguće održavanje prve povorke ponosa u tome gradu, nakon što je dio vladajuće koalicije tražio njeno otkazivanje, istaknuvši kako je to prilika za BiH da se pokaže kao otvorena zemlja.

“Očekujemo da će se javni dužnosnici, institucije i građani pobrinuti da ovaj događaj protekne mirno i dostojanstveno”, naveli su za portal Klix.ba iz Odjela za odnose s javnošću američkog veleposlanstva.

“Ovo je prilika za Bosnu i Hercegovinu – koja teži biti otvorena, višekulturalna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca – da pokaže snošljivost i uvažavanje različitosti”, ističe veleposlanstvo.

Također navodi kako je šetnja u povorci način iskazivanje potpore članovima LGBTI zajednice koja, kao i pripadnici drugih manjinskih skupina i ranjive populacije “zaslužuju ista prava i slobode kao i svi ostali”.

Vladajuća stranka koalicije u Sarajevskoj županiji, Narod i pravda kojoj je na čelu Almedin Konaković, pozvala je na otkazivanje povorke ponosa upozorivši da bi u uzavreloj političkoj situaciji u BiH bilo kakva eskalacija mogla izazvati negativne posljedice. Oglasila se i Naša stranka izražavajući potporu održavanju LGBTI skupa.

Ministar unutarnjih poslova kantona Admir Katica, koji je također član stranke Narod i pravda, izjavio je kako izdavanje dozvole za održavanje povorke ponosa nije predviđeno prema zakonu.

Dodao je kako postoji mogućnost da policijska tijela donesu odluku o zabrani održavanja ovoga skupa.