Vatrogasci iz Bosanske Krupe na Europskom vatrogasnom prvenstvu FCC SLO 2019

Europsko vatrogasno prvenstvo u Firefighter Combat Challenge (FCC) popularni kao „najtežih dvije minute u sportu“ održano je u razdoblju od 20 – 22.09.2019. godi na Bledu, Republika Slovenija. Prvenstvo je održano u organizaciji Prostovoljnog gasilskog društva (PGD) Radovljica uz učešće 208 dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca iz 16. europskih zemalja.Pored natjecatelja iz Europe na prvenstvu su sudjelovali i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bosanska Krupa koji su nastupili po prvi put te dostojno predstavljali Bosnu i Hercegovinu, Općinu Bosanska Krupa i sve vatrogasce iz Bosne i Hercegovine. 

Članovi DVD-a Bosanska Krupa su nastupili u pojedinačnoj i tandem (parovi) kategoriji u sastavu Denis Džajić i Kenan Mulalić kao INZA TEAM.  U generalnom plasmanu pojedinačno zauzeli su 163 i 164. mjesta od 208 natjecatelja s vremenima 2,38s i 2,39s a u kategoriji tandema (parova) zauzeli su 92. mjesto od 117. ekipa s vremenom 2,03s. Odlazak na ovo prestižno vatrogasno takmičenje je ostvareno uz pomoć INZA GROPE iz Sarajeva, a tehničke i kondicijske pripreme su pomogli ZLATNA NIT doo Bosanska Krupa i TEVE VARNOST ELEKTRONIKA doo Visoko. 

Firefighter Combat Challenge prvi je put je organiziran u SAD-u prije 25 godina da bi se ubrzo, zbog svoje atraktivnosti, proširio i na Europu, točnije u Berlin koji je bio prvi europski organizator ovog natjecanja. Nakon Berlina prije 10. godina natjecanje se seli i u Sloveniju. U samom natjecanju sudjelovati mogu profesionalni i dobrovoljni vatrogasci te muškarci i žene koji se svi natječu na istoj stazi pod istim pravilima i elementima bez obzira na dob ili spol.

Rezultati se evidentiraju kroz generalni plasman svih sudionika,  po tri osnovne kategorijama pojedinačno, parovi i štafeta (3-5 sudionika) te pod  kategorijama u okviru tri osnovne a na osnovu dobi natjecatelja i spola.  “Kompletna staza savladava u kompletnoj vatrogasnoj zaštitnoj opremi nošenjem vatrogasnog crijeva od 20kg  uz toranj na treći sprat, izvlačenjem uz pomoć užeta tereta od 20kg, pomjeranje željezne klade od 72,5kg sa 4kg teškim kladivom u dužini od 1,5m, slaloma od 42,6m i povlačenjem vatrogasnog „C“ ø52 crijeva pod pritiskom u dužini od 22,8m, simulacije gašenja požara te simulacija spašavanja nošenjem lutke od 79,4kg u dužini od 30,5m”, pojasnio je predsjednik upravnog društva vatrogasaca DVD Bosanska Krupa I klase Kenan Mulalić .